Αφιέρωμα στο πολύπλευρο έργο του Ιάννη Ξενάκη

Αφιέρωμα στο πολύπλευρο έργο του Ιάννη Ξενάκη
Ημερίδα αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Ιάννη Ξενάκη συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Megaron Plus.
 
Το ολοήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Ιάννης Ξενάκης: Μουσική|Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων (15:30 - 20:00) και συναυλία του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ξενάκη (ώρα 21:00).
 
Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου: των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Λε Κορμπυζιέ.
 
Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα.
 
Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λε Κορμπυζιέ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Λε Κορμπυζιέ και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.
 
Στο συνέδριο «Ιάννης Ξεννάκης: Μουσική|Αρχιτεκτονική» συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του.
 
Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας
 
Στο συνέδριο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και η Ελένη Μαΐστρου, κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
 
Η πρώτη Συνεδρία (16:30 - 18:00) έχει τίτλο «Ιάννης Ξενάκης: Η Μουσική της Αρχιτεκτονικής του». Προεδρεύει η καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Κωνσταντίνα Δεμίρη. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 8 Ελισάβετ Κιουρτσόγλου καθώς και η μουσικός και αντιπρόεδρος του Κέντρου «Ιάννης Ξενάκης» του Πανεπιστημίου της Ρουέν Sharon Kanach.
 
Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας (Συνεδρία 2, «Ξενάκης: η Αρχιτεκτονική της Μουσικής του», 18:30 - 20:00), στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ Μάρκος Τσέτσος, συμμετέχουν ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Μάκης Σολωμός, ο διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας και συνθέτης Αντώνιος Αντωνόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας ΤΜΣ ΕΚΠΑ Αναστασία Γεωργάκη. Οι ομιλητές θα δεχθούν, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό.
 
Tην παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει η Έλενα Κωνσταντινίδου, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
 
Οι ομιλίες της ημερίδας θα γίνουν στα αγγλικά και ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.