«Μία ωδή στον ύπνο» χαρακτήρισε το “Ύπνος Project”, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, το οποίο ξεκίνησε στη Στέγη και θα αναπτυχθεί έως τις 19 Ιουνίου στο κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αμαλίας, και σε άλλους γνωστούς και άγνωστους χώρους της Αθήνας.

Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στην καρδιά των οποίων βρίσκεται μια εικαστική έκθεση σημαντικών έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Επίσης περιλαμβάνονται performances και sleepovers, σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων, ενώ συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση περιοδική έκδοση.

Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση – με τη συμβατική έννοια του όρου – αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα για το οποίο πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, και πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.

«Το δικό μου σημείο εκκίνησης σε αυτή την έκθεση ήταν το ερώτημα «τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε ένα σώμα να κοιμάται». Δηλαδή τι σχέσεις βλέπουμε να αποτυπώνονται. Τις σχέσεις που αφορούν στην αντίληψη του ζωγράφου και της εποχής του για τον ύπνο και για ό,τι συνδέεται με αυτόν, δηλαδή την εργασία και την ανάπαυση, το φύλο, τη (-)ουαλικότητα και το θάνατο», είπε στη συνέντευξη τύπου της παρουσίασης του project o επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης.

Το Ύπνος Project επιχειρεί να διερευνήσει τις διαπλοκές και την περίμετρο των πολλαπλών συσχετίσεων, ανατρέποντας μια σειρά από στερεότυπα γύρω από την ιστορική συγκρότηση της νεωτερικής κουλτούρας στην Ελλάδα και των σχέσεών της με το σύγχρονο. Φέρνει έτσι μαζί αριστουργήματα της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχειακό υλικό που προέρχεται από εγγραφές και μεταγραφές της εγχώριας λαϊκής κουλτούρας, σε μια δοκιμασία αλληλεπίδρασης και μεταλλαγής.

«Ξεκινάμε από το ερώτημα: Τί είναι ο ύπνος σήμερα, και ποιά είναι η σχέση της σύγχρονης τέχνης με αυτό;», είπε ο καθηγητής Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Με το έργο αυτό η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εξετάζει από μια οικεία, όσο και ανοίκεια, πλευρά τα φυσικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια του σώματος.

Οι συντελεστές του Ύπνος Project είναι οι εξής. Σύλληψη: Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή. Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης. Συντονισμός: Πάσκουα Βοργιά, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: FLUX – Οffice Εύα Μανιδάκη – Θανάσης Δεμίρης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων –

Περφόρμανς του Χριστόδουλου Παναγιώτου |
23-24 Απριλίου, 20:00 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Μια περφόρμανς-διάλεξη του Χριστόδουλου Παναγιώτου, σε συνεργασία με τον χορευτή Jean Capeille, με τίτλο Dying on Stage, ένας στοχασμός για την αδυναμία σκηνικής αναπαράστασης του θανάτου. Είσοδος ελεύθερη

Περφόρμανς από την ομάδα Nova Melancholia | 7-8, 14-15, 21-22 & 28-29 Μαΐου, 21:00 | Γαλαξία & Σφιγγός
Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα Ο Νεκρός του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόρμανς Nova Melancholia. Κατάλληλο άνω των 18 ετών. Διάρκεια: 1 ώρα. Εισιτήρια: Κανονικό 7 ευρώ. Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 5 ευρώ ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / ‘Ανεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3 ευρώ. Επιμέλεια έκθεσης και περφόρμανς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

Δράσεις Ύπνος Project –

Διαλέξεις και συζητήσεις | 12 Απριλίου, 19:00 | Μικρή Σκηνή
Στο πλαίσιο του Ύπνος Project, ερευνητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες προσεγγίζουν τρεις βασικές θεματικές: την αϋπνία, τα όνειρα και το θάνατο. Συμμετέχουν οι: Κώστας Γεμενετζής, Κώστας Σολδάτος, Χαρά Τσέκου Συντονισμός: Αμάντα Μιχαλοπούλου. Είσοδος ελεύθερη

Κλινική Ύπνου | 19-23 Απριλίου & 6-10 Μαΐου | Στέγη
Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Ύπνος Project, θα λειτουργήσει κλινική ύπνου για 10 ημέρες, όπου θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η κλινική ύπνου λειτουργεί σε συνεργασία με τη γιατρό-πνευμονολόγο Μάρθα Ανδρίτσου, επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Η συμμετοχή στην κλινική ύπνου είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με email στο [email protected] και δηλώνουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Diotima Quartet | 20 Απριλίου, 21:00 | Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (Πλ. Καρύτση 8, Αθήνα)
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima θα παρουσιάσει στον Παρνασσό ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Ύπνος Project. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013) και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006). Τέλος, ένα έργο που σηματοδότησε την αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op. 4, του Arnold Schönberg (1874-1951), ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel.

«Αποχαιρετισμοί», διάλεξη της Χριστιάνας Γαλανοπούλου | 7 & 8 Μαΐου, 20:00 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Ακολουθώντας τις Κοιμώμενες κόρες στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου τους, η ιστορικός τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, σε κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων, υφαίνοντας μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί. Είσοδος ελεύθερη

Διαλέξεις και συζητήσεις | 9 Μαΐου, 19:00 | Μικρή Σκηνή
Σώμα: Ύπνος, θάνατος και ανάσταση. Συντονισμός & Επιμέλεια: Δημήτρης Παπανικολάου. Ομιλητές: Σπύρος Γιανναράς, Πέτρος Λιγοξυγκάκης, Ίρις Λυκουριώτη, Δήμητρα Μακρυνιώτη. Είσοδος ελεύθερη

Κινηματογραφικός μαραθώνιος Let’s (not) go to sleep | 13 & 14 Μαΐου, 22:00 | Μικρή Σκηνή
Για 24 ώρες παρουσιάζονται, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης ταινίες και ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέμα του ύπνου. Επιμέλεια: Ηλίας Φραγκούλης. Ενιαίο εισιτήριο για όλη τη βραδιά 7 ευρώ. Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 5Euro ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / ‘Ανεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 3 ευρώ

Six d.o.g.s pyjama party | 14 Μαΐου, 00:00 | Σε όλους τους ορόφους της Στέγης
Σε όλους τους ορόφους της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, περισσότεροι από 20 dj’s συμμετέχουν σε ένα αξέχαστο μεταμεσονύχτιο pyjama πάρτι. Διάρκεια: μέχρι τα ξημερώματα. Είσοδος ελεύθερη.

Διαλέξεις και συζητήσεις | 16 Μαΐου, 19:00 | Μικρή Σκηνή
Όνειρα. Μια συζήτηση με τον Dany Nobus, ψυχαναλυτή και διευθυντή του Μουσείου Φρόυντ στο Λονδίνο.Είσοδος ελεύθερη

Polysomnogarden | 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου | Ευρυδάμαντος & Γαλαξία
Τα ιατρικά δεδομένα από την κλινική ύπνου θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία εικαστικής εγκατάστασης της Μαρίνας Γιώτη, όπου τα στάδια του ύπνου θα μετουσιωθούν σε ένα μεταβαλλόμενο εικαστικό περιβάλλον με ήχους από τον Coti K, φώτα, προβολές και κινητικά γλυπτά. Είσοδος ελεύθερη

The Theta Series – Ολονυχτία στη Στέγη | 29 Μαΐου, 22:00 | Κεντρική Σκηνή
Ένα ολονύχτιο βιωματικό δρώμενο στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τη χορογράφο και υπότροφο του Ιδρύματος Ωνάση, Αποστολία Παπαδαμάκη, σε συνεργασία με τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Διάρκεια: μέχρι το πρωί (οι συμμετέχοντες θα πάρουν πρωινό). Κανονικό: 15 ευρώ. Μειωμένο/Φίλοι/Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 12 ευρώ ΑΜΕΑ / συνοδός ΑΜΕΑ / ‘Ανεργοι / Μεγάλη παρέα (10 άτομα +): 10 ευρώ

Φωτογραφικές προβολές σε κτίρια της Αθήνας | 18 Απριλίου – 19 Ιουνίου
Καλλιτέχνες φωτογραφίζονται από τον Παύλο Φυσάκη την ώρα που κοιμούνται, και οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ σε κτίρια σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

HYPNOS issue
Το Ύπνος Project πλαισιώνεται από μια δίγλωσση ανεξάρτητη έκδοση ευρείας κυκλοφορίας με θέμα τον ύπνο. Ακαδημαϊκοί, ειδικοί και συγγραφείς προσεγγίζουν με πρωτότυπα κείμενα το θέμα του ύπνου, ο καθένας από τη δική του πλευρά, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό και πρωτότυπο ανθολόγιο στο οποίο η κοινωνιολογία συνυπάρχει με τις στρατιωτικές σπουδές, η αρχιτεκτονική με την κλασική φιλολογία, το διήγημα με την προσωπική μαρτυρία. Στο Hypnos issue γράφουν οι: Δήμητρα Βογιατζάκη, Βασιλική Κόκκορη, Simon Critchley, Ηλίας Μαγκλίνης, Παναγιώτης Μένεγος, Joanna Bourke, Σοφία Νικολαΐδου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Παναγής Παναγιωτόπουλος, ‘Αννα Παπαέτη, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Δημήτρης Παπανικολάου, Ματίνα Πασχάλη, ‘Αρης Σαραφιανός, Patti Smith, James Stavridis, Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης, Θοδωρής Χιώτης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις