Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Τουρκία ένα τρίπτυχο αρχαιοελληνικό μωσαϊκό 2.400 ετών. Το αρχαίο δάπεδο ήρθε στο φως σε ανασκαφές που γίνονται στην επαρχία Χατάι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Στην πρώτη εικόνα του τριπτύχου, ένας σκελετός απεικονίζεται ξαπλωμένος ανάμεσα σε έναν αμφορέα και δύο φρατζόλες ψωμί. «Eυφρόσυνος», διαβάζουμε στην επιγραφή, που θα πει «αυτός που χαίρεται την ζωή».

Στην δεύτερη εικόνα ένας νεαρός φαίνεται να συμβουλεύεται ένα ηλιακό ρολόι, υπό την επιγραφή «Άκλιρος» ενώ στην τρίτη μεγάλο μέρος του θέματος έχει καταστραφεί. αλλά από το σωζόμενο κομμάτι εικάζεται πως απεικονίζει έναν έγχρωμο άντρα που προσπαθεί να ανάψει φωτιά.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως το μωσαϊκό κοσμούσε το δάπεδο της τραπεζαρίας κάποιας εύπορης οικογένειας της Αντιόχειας του 3ου αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντεμέτ Καρά, από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι, ένα παρόμοιο τεχνούργημα έχει βρεθεί και στην Ιταλία αλλά αυτό έχει πιο «σαφές περιεχόμενο».

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα σπίτια της ελληνορωμαϊκής ελίτ εκείνης της εποχής: το πρώτο είναι το λουτρό και το δεύτερο η τραπεζαρία», εξηγεί η Καρά στην εφημερίδα Hurriyet.

Η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, και αποτέλεσε σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων και επιστημών,

Ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αντίοχο.

Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 2012 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις