Εικόνες από το παρελθόν και το παρόν των εργοστασίων τομάτας της Σαντορίνης παρουσιάζονται, με ένα θεατρικό και ποιητικό τρόπο στις φωτογραφίες της έκθεσης «CARPE DIEM» του Χριστόφορου Δουλγέρη που εγκαινιάζεται στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (Santorini Arts Factory-SAF) το Σάββατο 7 Μαΐου. Πρόκειται για τη φωτογραφική δουλειά που έχει συλλέξει, έναν ολόκληρο χρόνο, ειδικά για το SAF, ο καλλιτέχνης.

«Σε αυτές τις φωτογραφίες μου φωτογραφίζω μηχανές οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο τον πρακτικό τους ρόλο με αυτό της αυτοπροβολής. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως πρωταγωνιστές στο βάθρο ενώ κουβαλούν και μεταφέρουν μαζί τους σημαντικές πληροφορίες και ψήγματα της ιστορικής μνήμης. Οι μηχανές, ανεξάρτητες πια από την αλυσίδα παραγωγής τους, εμφανίζονται σε ένα ρόλο αυτόνομο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο το φωτογράφο, ανάμεσα σε φθαρτά υλικά και τον ίδιο το χώρο που τα φιλοξενεί», αναφέρει ο Χριστόφορος Δουλγέρης.

«Στην πάλη της τέχνης για δημιουργία ο ρόλος των ανθρώπων είναι αναμφίβολα σημαντικός και καθοριστικός, όπως και των μηχανών οι οποίες μεταλλάσσονται, εξελίσσονται και τέλος, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, παύουν να υπάρχουν. Αποτελούν, όπως και οι άνθρωποι, το παρελθόν της ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Κοινωνικός σχολιασμός, ανάγκη για αυτοεκτίμηση ή ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του πνεύματος στη ζωή μας! Όπως και να έχει σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μοναδικός αφηγητής της είναι η ίδια η φωτογραφία!», επισημαίνει.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τυπώματα μεγάλων διαστάσεων όπως και μια υπερμεγέθης εγκατάσταση που σκοπό έχει να μεταφέρει στους θεατές μια τμηματική εικόνα αναπαράστασης ενός εργοστασίου τομάτας, σε πραγματικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις