Τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο Rex παραχωρεί το Εθνικό Θέατρο στη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ για την παρουσίαση του έργου «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο. Η παράσταση θα ανέβει στις 24 Μαϊου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (ώρα έναρξης 21:00).

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, έχει ξεκινήσει ένα σύνολο δράσεων με το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρακολούθηση παραστάσεων από πρώην χρήστες που συμμετέχουν στη ΔΙΑΒΑΣΗ και συζητήσεις με συντελεστές των παραστάσεων μετά το τέλος τους, με στόχο την υποστήριξη της προσπάθειας των πρώην χρηστών να επαναπροσδιορίσουν κομμάτια της ζωής τους μέσα από τη θεατρική τέχνη, που λειτουργεί ως θεραπευτικό εργαλείο.

Γραμμένο από τον Ευγένιο Ιονέσκο, το 1950, η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» θεωρείται πλέον από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και από τα πιο αντιπροσωπευτικά του ρεύματος του θεάτρου του παραλόγου. Ο Ιονέσκο, παίζοντας απλά με μία μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών, κατάφερε να φτιάξει ένα έργο, το οποίο αναδεικνύει το υπαρξιακό κενό της εποχής του και το παράλογο της ανθρώπινης λογικής και συμπεριφοράς.

Το κείμενο είναι χωρίς σχετικό νόημα – δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος το χαρακτηρίζει «αντιθεατρικό έργο». Οι δράσεις ανύπαρκτες και οι σχέσεις απολύτως τυπικές σε ένα συντηρητικό σαλόνι της Αγγλίας. Λόγια που πάνε και έρχονται απλά για να ειπωθούν, για να σπάσουν τη βαριά εγγλέζικη σιωπή, λέξεις που ακροβατούν σε μία ατμόσφαιρα παγωμένη, φτιάχνουν το σκηνικό ενός ιλαροτραγικού δράματος, μίας ιλαροτραγικής κωμωδίας. Κι όμως, κάτω από όλο αυτό υπάρχει η απέλπιδα προσπάθεια του κάθε ηρώα στην επιδίωξή του να συμβεί κάτι, επιτέλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις