Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σκάκι και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί «το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα .

Με θέμα «Ομάδα και Τέχνες» («l’esprit d’ equipe et les arts») το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι το σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διεθνές πολυ-φεστιβάλ. Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλους εναλλακτικοί χώροι).

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche, στο μεταπολεμικό Παρίσι.

«Πόσο αναγκαία είναι η ομαδική δημιουργία στην σύγχρονη εποχή; Είναι το ομαδικό πνεύμα απάντηση στην κρίση που βιώνουμε; Η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης καθώς και η «ομάδα» ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;» Aυτά και άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει ποικιλοτρόπως στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες μεμονωμένοι καλλιτέχνες, θα πρέπει να παρουσιάσουν έργα εμπνευσμένα από ομαδικές δράσεις, καθώς και από το ομαδικό πνεύμα που διαχέεται σε κάθε κοινωνική πτυχή. Αντίστοιχα, οι καλλιτεχνικές-δημιουργικές ομάδες θα πρέπει να αναδείξουν το αίσθημα συνεργασίας που επιφέρει την ομαδική αποτελεσματικότητα.

Οι καλλιτέχνες και οι καλλιτεχνικές ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο [email protected]

Οι προτάσεις θα κριθούν από την επιτροπή συμμετοχών του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου και θα γίνονται δεκτές μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Όσοι ενδιαφέρονται να εργαστούν εθελοντικά στις ομάδες διαχείρισης και οργάνωσης του φεστιβάλ μπορούν να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο [email protected]

Οι εθελοντές διαχειριστές, καθ’ όλη την προετοιμασία θα παρακολουθούν τα απαιτούμενα σεμινάρια και μετά την λήξη του φεστιβάλ θα παραλάβουν τη σχετική βεβαίωση εκπαίδευσης και συμμετοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις