Με τη συμμετοχή 203 οργανώσεων άνοιξε χθες η αυλαία του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι» – και καθώς αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι ραγδαίες, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του φεστιβάλ αποτελούν οι προσφυγικές ροές που κορυφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η διαχείριση του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νασίμ Λομάνι από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, «φέτος υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από συλλογικότητες που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό τον τελευταίο χρόνο, όπως καταλήψεις και σχολεία προσφύγων. Επίσης, πρόσφυγες συμμετέχουν στα περίπτερα των κοινοτήτων και στις μεταναστευτικές κουζίνες».

Στο φεστιβάλ, που επανέρχεται φέτος έπειτα από «απουσία» ενός έτους (πέρυσι είχε ακυρωθεί λόγω του δημοψηφίσματος), παίρνουν μέρος αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια, κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά κινήματα. Ωστόσο, οι διοργανωτές απέκλεισαν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο φεστιβάλ.

Το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που φιλοξενείται στην Πανεπιστημιούπολη, θα διαρκέσει ως την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, παιδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας για το προσφυγικό των Βασίλη Μαθιουδάκη, Μάριου Λώλου, Στέλιου Μισίνα, Κώστα Νταντάμη, Γιάννη Λιάκου, Νίκου Παλαιολόγου και Ελεάνας Κωνσταντέλλος.

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου συγκεντρώνουν και φέτος οι μεταναστευτικές κουζίνες, με χαρακτηριστικές γεύσεις από πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις