Ο Αμερικανός φωτογράφος Σπένσερ Τιούνικ, διάσημος για τις προκλητικές «εγκαταστάσεις» που κάνει σε όλο τον κόσμο με γυμνούς ανθρώπους, κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 3.200 πιστούς του στην αγγλική πόλη Χαλ για το νέο του εγχείρημα.

Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κάθε σωματότυπου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο, πριν ακόμα ανατείλει ο ήλιος, στο κέντρο της πόλης, έβγαλαν όλα τα ρούχα τους αφήνοντας στην άκρη τις συστολές και επιδόθηκαν σε ένα body painting στις αποχρώσεις του γαλάζιου χρώματος.

Αυτή η «γαλάζια λαοθάλασσα» κινήθηκε επί τρεις ολόκληρες ώρες, με τις οδηγίες του Τιούνικ και των συνεργατών του, στις πλατείες, τις γέφυρες, τα εμβληματικά κτίρια της πόλης, σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Στόχος ήταν να αναδειχθούν τα τοπόσημα του Χαλ στο Ανατολικό Γιόρκσαϊρ και να τονιστεί η αντιπαράθεση του ανθρώπινου σώματος με τον δημόσιο χώρο, σύμφωνα με τον Τιούνικ.

«Το φυσικό, μαλακό, ευάλωτο σώμα απέναντι στον σκληρό κόσμο του μπετόν δημιουργεί μια δυναμική που με ενδιαφέρει», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Επίσης το εγχείρημα είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στις κλιματικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ανάμεσα στο γυμνό πλήθος ήταν νέοι φαν του διάσημου φωτογράφου, όπως ο 38χρονος Ντάνιελ Ρόμπιλιαρντ, ο οποίος δήλωσε στην «Guardian» ότι στην αρχή τον τρόμαξε η ιδέα να ξεγυμνωθεί, όμως σε μερικά λεπτά ένιωσε άνετα. Από τους παλαιότερους οπαδούς του Τιούνικ, ο 80χρονος Αμερικανός συλλέκτης Στέφαν Γιάνσεν, ο οποίος έχει πάρει μέρος σε 20 φωτογραφήσεις.

«Τα παιδιά μου είναι συντηρητικά. Πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό να εκτίθενται τα οπίσθιά μου στους τοίχους του μουσείου, όμως εμένα μου αρέσει». Η «Θάλασσα του Χαλ» θα παρουσιαστεί του χρόνου στην γκαλερί Ferens της πόλης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών