Πέθανε σε ηλικία 61 ετών η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Τζία Γιοβάνη, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένη στις 7 Νοεμβρίου του 1955 στη Νέα Ιωνία, η Τζία Γιοβάνη τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 εισήχθη 3η στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μετά την ολοκλήρωση ων σπουδών της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με καλλιτέχνες, όπως ο Μάνος Κατράκης.

Το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία, παντρεύτηκε και το 1985 απέκτησε την κόρη της Αντονέλλα. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2008 και ανέλαβε αμέσως δουλειά στον Ριζοσπάστη, γράφοντας την κριτική κινηματογράφου της εφημερίδας και άλλα πολιτιστικά θέματα. Παράλληλα, είχε την επιμέλεια της εκπομπής «Κινηματογραφικές Σημειώσεις» στο webradio 902.gr.

Το 2009, ασθένησε για πρώτη φορά με καρκίνο, αλλά κατάφερε να τον νικήσει. Έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας. Το 2013, ασθένησε για δεύτερη φορά.

Η κηδεία της θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Αυγούστου.

Συλληπητήρια από το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο – κριτικό κινηματογράφου στο «Ριζοσπάστη», που “έφυγε” σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Η Τζία Γιοβάνη, αναφέρει σε ένα σύντομο βιογραφικό το ΚΚΕ, γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1955 στη Νέα Ιωνία «από γονείς δραστήριους οπαδούς του Κόμματος».

Τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 έδωσε εξετάσεις και εισήχθηκε 3η στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκληρώνοντας τις θεατρικές σπουδές της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Κατράκης. Την ίδια χρονιά (1974) οργανώθηκε στην ΚΝΕ.

Το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία, έχοντας στο μεταξύ γίνει μέλος του ΚΚΕ. Παντρεύτηκε και το 1985 απέκτησε την κόρη της Αντονέλλα. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου.

Σε όλη τη διάρκεια της 28χρονης παραμονής της στη Σκανδιναβική χώρα υπήρξε μαχητικό μέλος του Κόμματος, και παράλληλα ανάπτυξε πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης, συμμετέχοντας και στο Θεατρικό της θίασο.

Το 2008 γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στο Ριζοσπάστη. Ξεχώρισε για τη βαθιά επιστημονική γνώση της στο αντικείμενο του κινηματογράφου, γεγονός που εκφραζόταν μέσα από την εβδομαδιαία στήλη της στην εφημερίδα, την οποία αδιάλειπτα, με εξαιρετικό ζήλο, αξιοθαύμαστη αφοσίωση και συνέπεια έγραφε μέχρι την τελευταία βδομάδα.

«Θα τη θυμόμαστε πάντα σα μία ακούραστη μαχήτρια, παρούσα με το Ριζοσπάστη στο χέρι σε κάθε κομματική δραστηριότητα ως το τέλος. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κόρη της Αντονέλλα και τον αδερφό της Νίκο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις