Μία παροξυσμική παρωδία του λυρισμού, του έρωτα και του πένθους, σε πρωτότυπο κείμενο του Γιώργου Κοροπούλη και τίτλο «Η Ριμάδα η ζωή», ανεβαίνει στις 29 και τις 30 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου από τον Μανώλη Μαυροματάκη, ο οποίος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.

Ο Μ. Μαυροματάκης εμφανίζεται στη σκηνή ως ένας τρυφερός, ασταθής και πικραμένος άνθρωπος, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει την εικόνα ή τη μνήμη του, να συγκροτήσει ίσως την απολογία του για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί….

Με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μίας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσουμ το οποίο μέχρι πριν λίγο ήταν ξεκάθαρο.

Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της αστάθειας του ήρωα, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: Με τον Στέφανο Σαχλίκη, προπάντων, από το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του, αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα.

Χρησιμοποιώντας ως καμβά το κείμενο που συνέθεσε ο ποιητής Γιώργος Κοροπούλης, και σε άμεση αλληλεπίδραση με τη μουσική του Τάσου Ρωσόπουλου, ο Μ. Μαυροματάκης αναπτύσσει επί σκηνής μία συνομιλία, που ισορροπεί ανάμεσα στο ηρωικό, το γελοίο, όσο και το αξιολύπητο.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κείμενο. Ένας κλονισμένος άνθρωπος, που ζει σε μία ταραγμένη εποχή, προσπαθεί να μας μιλήσει για τη ζωή του. Δεν το κάνει άμεσα ο ίδιος, αλλά διαμέσου ενός αφηγητή που δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι αφηγητής της ζωής κάποιου άλλου ανθρώπου ή της δικής του. Έμμετρος και χειμαρρώδης ο ποιητικός λόγος, αφηγείται τη ζωή και τον έρωτα ενός ήρωα που αλλάζει διαρκώς πρόσωπα και εποχές, και αποκαλύπτει τον διχασμό του ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον κυνισμό, τη φαντασίωση και την πραγματικότητα» αναφέρει ο Μ. Μαυροματάκης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 ευρώ, 10 ευρώ για τους φοιτητές και 5 ευρώ για ανέργους και AμεΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις