«Όποιος ακούει την Katha δεν φτάνει στον παράδεισο. Όποιος ακούει την Katha φτάνει στον εαυτό του».

Το μήνυμα της Αλήθειας, Αγάπης και Συμπόνιας μεταφέρει στην Αθήνα αυτές τις ημέρες ο παγκοσμίως γνωστός Ινδουιστής πνευματικός ηγέτης Μοράρι Μπάπου στο πλαίσιο της διεξαγωγής της “Ram Katha”, δηλαδή της 9ήμερης απαγγελίας επικών ποιημάτων της ινδουιστικής θρησκείας που διεξάγεται από τις 23 ως τις 31 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Περισσότεροι από 1.200 επισκέπτες ακολούθησαν τον Μπάπου στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην εορταστική αυτή εκδήλωση, η οποία μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ο Μπάπου, που πραγματοποίησε το 1960 το πρώτο ρεσιτάλ του μπροστά σε τρία άτομα στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Γκουτζαράτ της Ινδίας κι έχει έκτοτε μιλήσει και τραγουδήσει μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 750 εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, αποφάσισε να τελέσει για πρώτη φορά την “Ram Katha” του στη χώρα μας.

Ο στόχος της εκδήλωσης, η οποία διεξάγεται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Ινδικής και Βρετανικής κυβέρνησης, είναι ο Μοράρι Μπάπου να μεταφέρει το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και ενότητας που προωθεί μέσα από τις διδαχές του, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής στο έργο του Σωκράτη.

Μέσα από παραβολές και διδαχές του Έλληνα φιλοσόφου και κάνοντας χρήση της «σωκρατικής μεθόδου» ο Μπάπου έχει σαν στόχο να ωθήσει τους ακολούθους του στο να αναρωτηθούν τί είναι αυτό που τους κάνει πραγματικά ευτυχισμένους και πως καλύτερα να οργανώσουν τη σκέψη τους για να επιτύχουν την ευτυχία.

Το έργο του Μοράρι Μπάπου εγκωμίασε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που παρευρέθη στην τελετή έναρξης της “Ram Katha”, λέγοντας πως αποτελεί έναν τρόπο εορτασμού όλων όσων μας ενώνουν, και τονίζοντας τη σημασία που έχει η ενότητα μεταξύ των ανθρώπων και των θρησκειών.

«Με την Καθά έχω βρεθεί σε διάφορα κέντρα σε όλο τον κόσμο. Έχω διδάξει στην Ιερουσαλήμ, στο Τόκιο, στη Ρώμη, στην Ευρώπη και πολλά σημαντικά ακόμη μέρη. Επιλέξαμε όμως ειδικά την Αθήνα, καθώς αποτελεί τη χώρα προέλευσης του Σωκράτη, οπαδού των αξιών που κι εγώ έχω αποδεχτεί, δηλαδή της Αλήθειας, της Αγάπης και της Συμπόνιας», δηλώνει ο Μπάπου, που θεωρεί πως μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας υπάρχουν σημαντικοί δεσμοί:

«Η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας κρατά πάρα πολλά χρόνια, είναι από τις παλαιότερες. Τα διδάγματα του Πυθαγόρα σχετίζονται περισσότερο με αυτά των Ινδουιστών φιλοσόφων συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκής προέλευσης διδάγματα. Επίσης, όπως η Ινδία έχει υπάρξει ‘δασκάλα’ της Ασίας, έτσι και η Ελλάδα υπήρξε ‘δασκάλα’ της Ευρώπης. Τα πάντα στην Ευρώπη, η δημοκρατία, η φιλοσοφία, η επιστήμη, η φαρμακευτική, η αρχιτεκτονική, και φυσικά οι τέχνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όλα έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα.

Από αυτήν τη χώρα αναπτύχθηκε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ανάλογα και από την Ινδία ξεπήδησε ο ασιατικός πολιτισμός, γι’ αυτό και τα δύο κράτη έχουν σημαντικούς δεσμούς, πολιτιστικούς δεσμούς. Ξέρετε, ο πολιτισμός της Ελλάδας και ο πολιτισμός της Ινδίας έχουν συμπορευτεί στη διάρκεια των αιώνων, έχουν ανταλλάξει στοιχεία, έχουν επηρεάσει ο ένας τον άλλον. Η γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών όμως μπορεί και να φθείρεται με τον χρόνο, να είναι αδύναμη. Σκοπός της επίσκεψής μας στην Αθήνα είναι να ενισχυθεί πάλι η γέφυρα και Ελλάδα και Ινδία να συνδεθούν και πάλι πολιτισμικά», εξηγεί.

Με το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η “Ram Katha” και το κέντρο της Αθήνας να έχει τις τελευταίες ημέρες κατακλυστεί από εκατοντάδες Ινδούς τουρίστες, καθίσταται προφανές πως η ινδική εορταστική πνευματική εκδήλωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ακολούθους του Μοράρι Μπάπου.

«Η “Ram Katha” είναι ανοιχτή σε όλους, όπου και αν διεξάγεται. Δεν είναι απλά τουρισμός. Πολλοί έρχονται ως τουρίστες στην Αθήνα, αλλά όσοι έρχονται για να λάβουν μέρος στην “Ram Katha” έρχονται ως προσκυνητές. Αποτελεί μια ‘γιάτρα’ όπως την αποκαλούμε, ένα ταξίδι προς κάτι που θα μας ωφελήσει, κάτι ευεργετικό. Όσοι έρχονται λοιπόν σε αυτό το ταξίδι της “Ram Katha”, έρχονται ως προσκυνητές και φεύγοντας αυτήν τη φορά θα πάρουν μαζί τους και μερικές από τις ιδέες, τις πεποιθήσεις, και έμπνευση από τον Σωκράτη», εξηγεί ο Μπάπου.

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί τόσο σημαντικό τον Σωκράτη και εάν το μήνυμά του βρίσκει απήχηση ακόμη και σήμερα, ο Μπάπου απαντά: «Ξέρετε, ο Σωκράτης έζησε πριν από δύο χιλιάδες έτη, αλλά τα διδάγματά του και το κύμα που δημιούργησαν κατάφεραν να επηρεάσουν στις αρχές του 20ου αιώνα τον κύριο Γκάντι, τον μεγαλύτερο ηγέτη που γνώρισε η Ινδία ποτέ. Αφού ο Σωκράτης μπόρεσε να επηρεάσει τον Γκάντι, γιατί να μην επηρεάσει και τους ανθρώπους εδώ ξανά μέσα από τις αναφορές που πραγματοποιούμε; Ο Σωκράτης δίδασκε την αλήθεια και ποτέ δεν επέβαλε τις ιδέες του στους ανθρώπους. Αντιθέτως τους βοηθούσε να ξεκαθαρίσουν και να εκφράσουν αυτό που είχαν μέσα τους. Ο Σωκράτης τους βοηθούσε να βγάλουν προς τα έξω ό,τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους. Αυτό προσπαθώ κι εγώ, δεν επιθυμώ να επιβάλω σε άλλους ιδέες, πεποιθήσεις, τρόπο ζωής. Οι θρησκείες επιβάλουν βαρύ φορτίο στους πιστούς.

Ο Σωκράτης καταφέρνει να ανακουφίζει τους ανθρώπους από αυτό το φορτίο, αναγκάζει τον άνθρωπο να σκέφτεται μόνος, να αμφισβητεί όλα όσα γνωρίζει. Κατά κάποιο τρόπο βοηθά τον άνθρωπο να απελευθερωθεί από τα δεσμά της ορθόδοξης αλήθειας, τον βοηθά να αποκτήσει μια ανεξάρτητη, μοναδική του θεώρηση για τη ζωή. Η ανεξαρτησία και μόνο ή η ελευθερία των εθνών και μόνο, δεν αρκούν. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να μπορεί να σκέφτεται μόνος του, να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Να έχει τη δική του προσέγγιση στη ζωή. Αυτό ακριβώς δίδαξε ο Σωκράτης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε όλη του τη ζωή. Και σε αυτό επιμένω στην “Ram Katha” εδώ στην Αθήνα».

Οι “Ram Kathas” που απαγγέλλει ο Μοράρι Μπάπου βασίζονται στα επικά ποιήματα “Ram Charit Manas” του Ινδού ποιητή του 16ου αιώνα Goswami Tulsidas, ποιήματα που αφηγούνται τη ζωή του Ράμα και σε όλη την Ασία εκλαμβάνονται ως ιδεώδη για τη ζωή και τις ηθικές αξίες και χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς για φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και τελετές, ως βάση της θρησκείας.

Στις εκδηλώσεις που διαρκούν εννέα ημέρες, οι ακόλουθοι του Μπάπου παρακολουθούν την απαγγελία, συμμετέχοντας σε έναν συλλογιστικό διάλογο που συχνά μεταμορφώνεται σε χορό και τραγούδι, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που γεννιούνται στην πορεία.

Πλαισιωμένος από Ινδούς παραδοσιακούς μουσικούς, ο Μπάπου συμμετέχει από σκηνής στην γιορτή τραγουδώντας και ενθαρρύνοντας τους συγκεντρωμένους να ενστερνιστούν το ιερό του τρίπτυχο: Αλήθεια, Αγάπη και Συμπόνια.

«Η “Ram Katha” δεν είναι μία συζήτηση, ούτε είναι πραγματικά μια σειρά διαλέξεων. Είναι μία προσπάθεια να εγείρουμε και να δημιουργήσουμε κύματα αγάπης», εξηγεί ο γλυκομίλητος Ινδός. «Παντού, όπως ο καπνός της φωτιάς απλώνεται παντού, έτσι επιθυμώ και είμαι βέβαιος πως τα κύματα της “Katha” μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να πάρει χρόνο, να είναι μεγάλα ή λιγότερο μεγάλα τα κύματα, αλλά θα εξαπλωθούν. Είμαι βέβαιος και για αυτό ήρθα εδώ».

Ερωτηθείς εάν θα ήθελε να στείλει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στους Έλληνες κατά την ολιγοήμερη παραμονή του εδώ, ο Μπάπου απαντά: «Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω δεν περιορίζεται και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο μήνυμα που μπορεί να σταλεί σε κάθε έθνος, σε όλους τους ανθρώπους, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αυτό είναι να πορεύεστε πάντα με γνώμονα τρεις βασικές αξίες: την Αλήθεια, την Αγάπη και τη Συμπόνια. Αυτό θα σας βοηθήσει να γεφυρώσετε οποιοδήποτε χάσμα, ειδικά στις μέρες μας που οι καταστάσεις περιορίζουν την ανθρωπότητα σε μικρά, χωρισμένα μέρη».

Και συνεχίζει, εξηγώντας γιατί το μήνυμά του είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίοδο της αβεβαιότητας και της ανησυχίας που διανύουμε παγκοσμίως:

«Η Αλήθεια, η Αγάπη και η Συμπόνια είναι παγκόσμιες αξίες, τις οποίες δεν μπορεί να απορρίψει καμία θρησκεία. Καμία θρησκεία δεν μπορεί να πει ότι δεν πιστεύει στην αγάπη. Καμία θρησκεία δεν μπορεί να πει ότι δεν πιστεύει στη συμπόνια. Είναι παγκόσμιες αξίες. Ο κόσμος μας σήμερα ζει και πεθαίνει ή καταπιέζεται από φόβους κάθε είδους. Η πρώτη βασική ανάγκη είναι να απελευθερώσουμε την ανθρωπότητα από τον φόβο. Και η ελευθερία από τον φόβο είναι αδύνατη εάν δεν αποδεχτούμε την αλήθεια ως καθοδηγητική αξία. Χωρίς αλήθεια δεν μπορεί να υπάρξει έλλειψη φόβου. Και χωρίς έλλειψη φόβου, δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία.

Το άλλο που χρειάζεται ο κόσμος είναι να μοιράζεται. Να μοιράζεται όλα όσα έχει. Και αυτό είναι δυνατόν μόνο μέσα από την αγάπη. Χωρίς την αγάπη δεν μπορεί κανείς να μοιραστεί ό,τι έχει με τους άλλους. Ο κόσμος μας σήμερα είναι χωρισμένος σε ομάδες με πολλές διαφορές. Χρειάζεται η αγάπη, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό και απαραίτητο συστατικό για την ανθρωπότητα.

Ο κόσμος μας σήμερα αντιμετωπίζει παντού βία. Κάθε μέρα οι εφημερίδες, τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα ιστορίες βίας από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτή η βία δεν μπορεί να εξοντωθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί χωρίς συμπόνια. Η μη-βία δεν μπορεί να ριζωθεί στον κόσμο χωρίς συμπόνια. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη βία, να απελευθερώσουμε τον κόσμο μας από τη βία, τότε η συμπόνια για τους άλλους, η βαθιά ριζωμένη στην καρδιά μας συμπόνια, είναι απολύτως αναγκαία.

Χωρίς συμπόνια δεν μπορεί να υπάρξει μη-βία. Χωρίς μη-βία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Η ειρήνη δεν είναι απλά η απουσία πολέμου, επεκτείνεται πολύ πέρα από τον πόλεμο. Όπως λέω συχνά, οι αξίες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται στη ζωή μας. Η αλήθεια για τον εαυτό μας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ας μη μας απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι, θα ακολουθήσουν. Αλήθεια για τον εαυτό μας. Αγάπη για τους άλλους. Και συμπόνια για όλους».


Λίγα λόγια για τον Μοράρι Μπάπου:

Ο Μοράρι Μπάπου είναι ένας αναγνωρισμένος εκφραστής των “Ram Charit Manas” και απαγγέλλει “Ram Kathas” εδώ και πενήντα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε την ημέρα του Shivratri το 1947 στο χωριό Ταλγκαχάρντα, στην περιφέρεια Μπχαβναγκάρ στη Γκουτζαράτ της Ινδίας, όπου ζει ακόμη και σήμερα με την οικογένειά του. Από τον παππού του, με τον οποίο και μεγάλωσε, έγινε γνώστης των “Ram Charit Manas”, τα οποία είχε ήδη αποστηθίσει στην ηλικία των δώδεκα ετών. Ο Μπάπου ξεκίνησε να απαγγέλλει και να τραγουδά “Ram Katha” στα δεκατέσσερα.

Το πρώτο ρεσιτάλ του Μπάπου παρακολούθησαν τρία άτομα στην πατρίδα του το 1960. Από τότε έχει μιλήσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, σε περισσότερες από 750 εκδηλώσεις, στην Ινδία και τον κόσμο.

Ο Μπάπου δεν σχετίζεται με κανέναν θρησκευτικό ηγέτη ή πολιτικό κόμμα. Αν και ο Μπάπου χρησιμοποιεί Ινδουιστικά κείμενα για να μεταδώσει το μήνυμά του, επιμένει ότι τα πιστεύω του δεν είναι θρησκευτικά και κηρύττει την αποδοχή όλων των θρησκειών. Είναι πρακτικός και καταδικάζει τους θρησκευτικούς προσηλυτισμούς, όπως επίσης και τις περίπλοκες τελετές. Συστήνει στους ακόλουθους του να κρατούν το μυαλό και την καρδιά τους ανοικτά. Η ειλικρίνειά του είναι εμφανής κάθε φορά που μοιράζεται μια Χριστιανική παραβολή, απαγγέλλει Ισλαμική ποίηση ή παραθέτει κάποιο δίδαγμα του Βουδισμού.

Μέσα από τις διδαχές του – οι οποίες είναι απελευθερωμένες από τα δεσμά της θρησκείας – έχει σαν στόχο να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την θρησκεία, την ηλικία ή τα πιστεύω τους, με αφετηρία την κοινή μας ανθρώπινη υπόσταση.

Ο απώτερος στόχος κάθε Ram Katha του Μοράρι Μπάπου είναι η Παγκόσμια Ειρήνη, ένα μήνυμα που κηρύττει με μεγάλη απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο, σε νέους και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, για περισσότερα από 50 χρόνια. Το μήνυμα του Μπάπου, με επίκεντρο την Αλήθεια και την Συμπόνια, είναι ακόμη πιο επίκαιρο και σημαντικό στις ημέρες μας. Σε έναν κόσμο που ο “τρόμος” και ο “πόλεμος” έχουν αντικατασταθεί από το “Ορλάντο” και το “Παρίσι”, σε έναν κόσμο όπου η ίδια η ανθρωπιά μας απειλείται συνεχώς, ο Μπάπου στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και ειρήνης.

Μεταξύ άλλων, το 1992 δόθηκε ειδική άδεια στον Μπάπου να τελέσει Κόρα γύρω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον. Τον Ιανουάριο του 2016 ο πρόεδρος της Ινδίας, Πρανάμπ Μουκερτζί και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συμμετείχαν στο Ram Katha που τέλεσε ο Μοράρι Μπάπου στο ταφικό μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι.

Το 2009 ο Μπάπου διοργάνωσε συνέδριο για τις Παγκόσμιες Θρησκείες, τον Διάλογο και την Αρμονία. Του συνεδρίου ηγήθηκε ο Δαλάι Λάμα, ενώ συμμετείχαν ηγέτες του Χριστιανισμού, Ινδουισμού, Βουδισμού, Τζαϊνισμού, Σιχισμού, όπως και του Ισλάμ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Morari Bap: http://www.moraribapu.org/

Athens Ram Katha: https://www.facebook.com/athenskatha/

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις