Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο Ηρακλείου (Πύλη Βηθλεέμ) θα πραγματοποιηθεί η προβολή της νέας ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη «El Greco-Προσωπογραφίες» με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και του πολιτιστικού συλλόγου Σεισάρχων και με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Η ταινία έχει διάρκεια 82 λεπτά και είναι η ένατη του σκηνοθέτη για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο μέσα στα 30 και πλέον χρόνια που ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ζωής και του έργου του μεγάλου Κρητικού καλλιτέχνη.

Η ταινία παρουσιάζεται σε έρευνα-κείμενα Λευτέρη Χαρωνίτη, αφήγηση Αχιλλέα Κυριακίδη και Άννας Χατζηχρήστου, καλλιτεχνική επιμέλεια-μοντάζ Μιχάλη Γαλανάκη, μουσική Ορλάντο Ντι Λάσο, Ντιέγο Ορτίθ, Φραγκίσκου Λεονταρίτη, Παλεστρίνα, φωτογραφία Κωστή Παπαναστασάτου, διεύθυνση παραγωγής Κάτιας Καππάτου.

Συμμετοχή στην παραγωγή έχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ ΑΕ και το ΟΤΕ HISTORY CHANNEL, ενώ η παραγωγή, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Χαρωνίτη.

Σύμφωνα με τους οργανωτές της εκδήλωσης, «η εμμονή του σκηνοθέτη να επανέρχεται κατά καιρούς με ένα νέο κινηματογραφικό έργο για τον Θεοτοκόπουλο, φανερώνει την ανάγκη του να επικοινωνεί με ένα από τα πλέον ανήσυχα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών για να καλύπτει προσωπικές, πνευματικές ανάγκες του.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος παραμένει ένα από τα πλέον πρωτότυπα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών και οι μελετητές της ιστορίας της τέχνης προσπαθούν κατά τα τελευταία 100 χρόνια να κατανοήσουν το “μυστήριο” και την αισθητική ιδιαιτερότητα που κρύβει το έργο του και να παραμένει μοναδικός στην ιστορία της τέχνης της ζωγραφικής».

Επίσης σημειώνεται πως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος είναι ένας φιλόσοφος ζωγράφος, πρωτοπόρος στην εποχή του, που έδωσε στον χειρώνακτα τεχνίτη την πραγματική κοινωνική του υπόσταση, ενός δηλαδή ελεύθερου πνευματικά, σκεπτόμενου καλλιτέχνη.

Από αυτήν την οπτική προσεγγίζει η ταινία την περιπετειώδη ζωή, την πνευματική συγκρότηση, τη δημιουργική εξέλιξη και την αισθητική μοναδικότητα του ζωγράφου μέσα από την μεγάλη πινακοθήκη των δεκάδων προσωπογραφιών του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις