Η Σύλβια Λιούλιου και η Όλια Λαζαρίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους αυτό το χειμώνα, παρουσιάζοντας τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ.

Η νεαρή δημιουργός θα σκηνοθετήσει την ηθοποιό στο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε στα 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Cherry Lane Theater της Νέας Υόρκης, στις 17 Σεπτεμβρίου 1961.

Η Όλια Λαζαρίδου θα αναμετρηθεί με τον ρόλο της Γουίνυ, της ηρωίδας των «Ευτυχισμένων Ημερών» που διάγει τον βίο της ενταφιασμένη στο κέντρο ενός τύμβου, μονολογώντας ακατάπαυστα και αναζητώντας διαρκώς μια επιβεβαίωση από τον σύντροφό της, τον Γουίλυ πως είναι εκεί και την ακούει.

«Η Γουίνυ και ο Γουίλυ, λοξά ιδωμένοι, είναι το ποιητικό δίπολο των “Ευτυχισμένων Ημερών”, που συνθέτει την ενότητά του μέσα σ’ έναν χώρο επινοημένο από τον συγγραφέα στην προσπάθειά του να αποτυπώσει “το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί”. Όμως η Γουίνυ επινοεί διαρκώς τρόπους “για να βγάλει τη μέρα της”.

Κι όταν νιώθει πως η γη τη ρουφά προς τα κάτω εκείνη τραγουδά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της παράστασης της Σ. Λιούλιου, που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στο Bios Main. Στο πλευρό της Όλιας Λαζαρίδου, θα δούμε τον Νίκο Φλέσσα, στο ρόλο του Γουίλυ.

Η Σύλβια Λιούλιου αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία σκηνικής έρευνας που έχει στη διάθεσή της, για να αναδείξει την ποίηση στην δραματουργία του Μπέκετ, να «κάνει μια καινούργια αρχή σε έναν καινούργιο χώρο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία του εργαστηρίου «9 Ευτυχισμένες Μέρες με τον Μπέκετ» που θα πραγματοποιηθεί από 16 Σεπτεμβρίου στο BIOS.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά, αλλά και να συμβάλουν στο ανέβασμα της παράστασης, στο πλαίσιο παράλληλων εβδομαδιαίων συναντήσεων -από την έναρξη των προβών έως και την έναρξη των παραστάσεων- συγκροτώντας μια ομάδα «ειδικών» θεατών.

Οι «ειδικοί» θεατές θα παρεμβαίνουν στο υλικό που θα τους παρέχεται από την πορεία της πρόβας, με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους και την αυθόρμητη απόκριση στα ερεθίσματα που θα έχουν στην διάθεσή τους. Φιλική συμμετοχή στο εργαστήριο θα έχει ο Άγγελος Σκασίλας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για το έργο του Μπέκετ. Διάρκεια εργαστηρίου: Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Κάθε Παρασκευή 13:00-17:00 για 9 συναντήσεις. Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Αποστολή βιογραφικού και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις