Στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, θα δοθεί, στις 28 Σεπτεμβρίου, παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη», που παρουσιάστηκε στους Δελφούς στις 7 Ιουλίου και στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα συνοδεύεται από υπέρτιτλους στα τουρκικά και αγγλικά.

Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ωστόσο, η παράσταση στην Σαλαμίνα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προβληματίζει , σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου, αρκετούς ηθοποιούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα τρία θέατρα «θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις».

«Είναι ένα θέμα ευαίσθητο», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης, Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ) είναι η δεύτερη φορά , που θα δώσει παράσταση , μετά από 42 χρόνια, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER). Πέρυσι παρουσιάστηκε ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη με πρόταση της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που έχει συσταθεί από τις δύο πλευρές. «Ξεκινήσαμε πέρυσι και συνεχίζουμε και φέτος. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος με σκοπό να έρθουν κοντά οι κοινότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμάζης.

Παραστάσεις της τραγωδίας «Αντιγόνη» θα δοθούν στην Λευκωσία, στο αρχαίο θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Για τις παραστάσεις αυτές θα υπάρχει εισιτήριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις