Μπορεί η αρχαία ιστορία της Αντιγόνης να αναδυθεί μέσα από ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει τις αμέτρητες ιστορίες που εκτυλίσσονται τώρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο; Μπορεί το μνημειώδες θάρρος που επέδειξε η ηρωίδα του Σοφοκλή για να διεκδικήσει το δίκαιο, να γίνει έμπνευση μιας χορωδίας Gospel, που τραγουδά για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις μέρες μας;

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέα Υόρκης με αφετηρία και επίκεντρο την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από τις 13 έως και τις 16 Οκτωβρίου εγκαινιάζει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και δυναμικό φεστιβάλ, το «Antigone Now», με στόχο να αναδείξει τη διαχρονικότητα των συμβολισμών και των μηνυμάτων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα.

Σκηνοθέτες, εικαστικοί, βραβευμένοι Aμερικανοί ηθοποιοί και συνολικά πάνω από 90 συμμετέχοντες, συνθέτουν ένα αιχμηρό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω από 30 δρώμενα με ελεύθερη είσοδο.

Μεταξύ άλλων, το φεστιβάλ του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου (ΝΥ) θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι: Reg E. Cathey (House of Cards, The Wire), Gloria Reuben (ER), Glenn Davis (24, The Unit), Samira Wiley (Orange Is the New Black), Bryan Doerries, Céline Cousteau, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Θέμης Πάνου, Μαρία Παπαδημητρίου, Στέφανος Τσιβόπουλος και πολλοί άλλοι.

Το «AntigoneNow» συνθέτουν πρωτότυπες συνεργασίες, αποκλειστικές αναθέσεις, εικαστικές και παραστατικές τέχνες και προγράμματα για όλη την οικογένεια,

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα δρώμενα της διοργάνωσης: η καταξιωμένη Αφροαμερικανίδα καλλιτέχνις Carrie Mae Weems δημιουργεί ένα καινούριο έργο-περφόρμανς με τίτλο «Past Tense», οι Banda Magda πραγματοποιούν μια δυναμική συναυλία με τίτλο «Global Rhythms: Be Drummers!» αντλώντας έμπνευση από ποικίλες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, ενώ η Λένα Κιτσοπούλου παρουσιάζει το νέο θεατρικό της έργο γραμμένο ειδικά για το φεστιβάλ.

Ξεχωριστή στιγμή αναμένεται να αποτελέσει η παγκόσμια πρώτη προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Antigone in Ferguson», στην ομώνυμη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο (15/10).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πρεμιέρα του δρώμενου στο Fergusonτου Μιζούρι, όπου το 2014 έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού ο 18χρονος Αφροαμερικανός Michael Brown, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στην πόλη μεταξύ αστυνομίας και πολιτών. Αποτελεί μια συμπαραγωγή του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, με θέμα την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον δημοφιλή συγγραφέα και σκηνοθέτη Bryan Doerries.

Το 2015, ήταν ο μύθος του Νάρκισσου που είχε εμπνεύσει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο (ΝΥ), για να ξεκινήσει την καλλιτεχνική σεζόν διοργανώνοντας το φεστιβάλ «Narcissus Now: The Myth Reimagined» («Ο Νάρκισσος σήμερα: Μια ανάπλαση του μύθου»). Τη φετινή σεζόν, το σημαντικό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας διαδέχεται στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας, μια ηρωική μορφή από την ελληνική τραγωδία, η Αντιγόνη.

«Εστιάζοντας στην ιστορία της Αντιγόνης για τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει διαμορφώσει και εμπλουτίσει τις σύγχρονες αξίες και τα ήθη, το φεστιβάλ θα τροφοδοτήσει ένα παγκόσμιο διάλογο για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η αγάπη της Αντιγόνης για τον αδερφό της, το αίσθημα του καθήκοντος και το θάρρος της να αντισταθεί σε ισχυρές δυνάμεις, ιδιαίτερα ως γυναίκα, την καθιστούν ένα αξιοθαύμαστο πρόσωπο. Η ηρωική ιστορία της αντιστοιχεί σε πολλά από τα σύγχρονα κρίσιμα θέματα, όπως οι διαμάχες γύρω από την εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών, οι κοινωνικοί κανόνες και η μετανάστευση – για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της η Αμάλια Κοσμετάτου, εκτελεστική και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ επισημαίνει: «Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αγγίζει τις αξίες και τους κινδύνους που διατρέχει ο δημοκρατικός μας πολιτισμός. Για την προετοιμασία αυτού του φεστιβάλ, το πάθος με το οποίο οι καλλιτέχνες και οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν ανταποκριθεί εμπνεόμενοι από αυτήν την ελληνική τραγωδία, δημιουργώντας έργα που καλούν σε θετική δράση και ενότητα, είναι συγκινητικό και αξιοσημείωτο».

Εξίσου σημαντικό κομμάτι στο «Antigone Now» αποτελεί και η πρωτότυπη ψηφιακή πλατφόρμα «#iSTANDfor» μέσα από την οποία καλούνται νέοι από όλο τον κόσμο να μοιραστούν ιστορίες έμπνευσης και αλλαγής. Τόσο στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα (www.istandfor.net ), γυναίκες και άντρες ανά την υφήλιο μπορούν να μοιραστούν ατομικές και συλλογικές δράσεις «ηρωισμού» και γενναιότητας σε μια προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς και η ολοκληρωμένη λίστα των συμμετεχόντων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα onassisfestivalny.org

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό. Για ορισμένες από τις εκδηλώσεις απαιτείται κράτηση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της ιστοσελίδας onassisfestivalny.org

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις