Περισσότερες από τρεις χιλιάδες δωρεές συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, σε 111 κράτη, έχει κάνει το Ίδρυμα Νιάρχος (ΙΣΝ) που συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δράσης, εκπληρώνοντας «εξαρχής τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: να συμβάλει, με τα μέσα που διαθέτει, στη βελτίωση της ζωής των λιγότερο προνομιούχων, καθώς και να υποστηρίζει εν γένει δράσεις που μπορούν να επιφέρουν μια θετική και διαχρονική αλλαγή στην κοινωνία», όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση. Έτσι ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς» ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς , σε όλο τον κόσμο, σε τέσσερις βασικούς τομείς: Τέχνες και Πολιτισμός (752 δωρεές ύψους 387 εκατ. ευρώ ), Παιδεία (1.107 δωρεές ύψους 484 εκατ. ευρώ), Υγεία & Αθλητισμός ( 672 δωρεές ύψους 287 εκατ. ευρώ), Κοινωνική Πρόνοια (1.115 δωρεές συνολικά ύψους 409 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες που αφορούν στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας για τη νέα γενιά.

Από το σύνολο των δωρεών, 494 δωρεές ύψους 164 εκατομμυρίων ευρώ εντάσσονται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση». Η πλειονότητα των δωρεών έχει διατεθεί για την υποστήριξη υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων και για την υποστήριξη της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Επιπλέον, δόθηκαν δωρεές για την αγορά εξοπλισμού ή οχημάτων, αλλά και για έργα κατασκευής και ανακαίνισης κοινωνικών δομών.

Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων» το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει 57 δωρεές ύψους €38 εκατομμυρίων ευρώ , οι οποίες εστιάζουν σε προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει και να εξετάζει προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και διεθνείς εταίρους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μία ώθηση στην απασχόληση των νέων.

Η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος συμπληρώνεται με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, συνολικού ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ .

«Στόχος μας ήταν να αγκαλιάσει ο κόσμος το ΚΠΙΣΝ και νομίζω πως το κερδίσαμε αυτό το στοίχημα, καθώς κάθε εβδομάδα συγκεντρώνει 35.000 επισκέπτες» ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος σημειώνοντας ότι μετά από εποικοδομητικές συναντήσεις με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, «όλοι συμφωνούμε στο πως μπορεί να προχωρήσει αυτό το έργο με μία συνεχή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα». Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος πρόθεση του Ιδρύματος είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο ΚΠΙΣΝ ακόμα και μετά την επίσημη παράδοση του Κέντρου στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του έργου.

Δωρεές του ΙΣΝ για την ανθρωπιστική κρίση, την υγεία και την αστική ανάπλαση


Το ΙΣΝ ανακοίνωσε σήμερα την εξασφάλιση δωρεάς ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον διεθνή οργανισμό International Rescue Committee (IRC) για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Μυρτώ Ξανθοπούλου, (Συντονίστρια Δωρεών του ΙΣΝ στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας), η δωρεά αυτή θα μεταμορφώσει ριζικά την οργανωτική δομή του IRC, παρέχοντας τους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ανακούφισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η δωρεά, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μοιραστεί ισομερώς μεταξύ των προγραμμάτων παροχής έκτακτης βοήθειας και της ανάπτυξης των υποδομών του οργανισμού, μέσα από ετήσιες εκταμιεύσεις δόσεων των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ορίζοντα πέντε ετών.

Στον τομέα της Υγείας, σημαντική αποσυμφόρηση στην αναμονή των ακτινοθεραπειών (που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τους 6 μήνες), αναμένεται να επιφέρει η δωρεά των 10 (τελικώς) γραμμικών επιταχυντών στο ΕΣΥ κι όχι 7 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πότε πρόκειται να λειτουργήσουν τα μηχανήματα σε ισάριθμα κρατικά νοσοκομεία σε σχέση και με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ίδρυμα στο υπουργείο Υγείας όσον αφορά τη στελέχωση τους με ειδικό προσωπικό για τη λειτουργία των μηχανημάτων, ο κ. Χρήστος Καθάριος (μέλος της ομάδας Διαχείρισης Δωρεών στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού) είπε ότι αρχή θα γίνει την άλλη εβδομάδα με το Ηράκλειο Κρήτης και εντός του 2017 θα λειτουργούν και οι 10 γραμμικοί επιταχυντές. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί από το Ίδρυμα και ο στόλος του ΕΚΑΒ.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας ανέφερε ότι το Ίδρυμα προτίθεται να συμβάλλει με δωρεά του στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, του Απόλλωνα και του Αττικόν, στην οδό Σταδίου, που κάηκαν το 2012 .

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις