Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 20.00, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα απονεμηθει το φετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» στον Πίτερ Μπίεν, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των ΗΠΑ, κορυφαίο σήμερα μελετητή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη. Την απονομή θα κάνει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Ο κ Μπίεν, που θα έλθει από τις ΗΠΑ ειδικά για την τελετή απονομής του Βραβείου, έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με το έργο του Καζαντζάκη, μεταφράζοντας αρχικά στην αγγλική γλώσσα τα έργα του Καζαντζάκη: «Ο τελευταίος πειρασμός» (1960), «Ο φτωχούλης του Θεού» (1962), «Αναφορά στον Γκρέκο» (1965), αργότερα τον «Ζορμπά» (2014), έργο που έλαβε το «Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης» 2015, από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (των ΗΠΑ), ενώ αυτό το διάστημα ετοιμάζει την μετάφραση του έργου «Καπετάν Μιχάλης».

Επίσης ο Πίτερ Μπίεν έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στην διεθνή προβολή του έργου του.

Το έργο του βραβευμένου καθηγητή θα παρουσιάσει η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τασούλα Μαρκομιχελάκη. Στο μουσικό μέρος της τελετής θα παρουσιαστεί το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη (πιάνο: Λίλυ Δάκα, ερμηνεία: Γιάννης Κασσωτάκης).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις