Με την προβολή της ιστορικής ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Μετανάστης» («The Immigrant»), συνοδεία μουσικής και με ένα μουσικό εργαστήρι για παιδιά στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Λαυρίου, ξεκινά το «The Immigrant» Project.

Μια μακρόπνοη συνεργασία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τους ανθρώπους του Ιδρύματος Fluxum και του Flux Laboratory, με στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας, καθώς και την ουσιαστική κινητοποίηση προς το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού, μέσω πολιτιστικών δράσεων.

Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1917, αγγίζει ίσως με τον πιο ευαίσθητο τρόπο το κοινωνικό ζήτημα της βίαιης μετεγκατάστασης, της μετανάστευσης, του προσφυγικού.

Την προβολή, την Κυριακή, 27/11 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα συνοδεύσει ένα ευρύ μουσικό σύνολο της ΚΟΑ, το οποίο με τη συμμετοχή των πρώτων σπουδαστών της νεοσύστατης Ακαδημίας Νέων Μουσικών και με τη σύμπραξη τζάζ κουαρτέτου (Δημήτρης Τσάκας-σαξόφωνο, Δημήτρης Κοροντζής-ηλεκτρική κιθάρα, Marc Buronfosse-ηλεκτρικό μπάσο και Arnaud Biscay-τύμπανα), θα ερμηνεύσει πρωτότυπη μουσική του Ελληνο-γάλλου συνθέτη Stephane Tsapis, ο οποίος θα αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των εισιτηρίων, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος για τα παιδιά των προσφύγων, για το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των δωρητών από το Flux Laboratory.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη, 24/11, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» της ΚΟΑ και ο Stephane Tsapis θα επισκεφτούν το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου για να πραγματοποιήσουν μουσικό εργαστήρι για τα παιδιά (εργαστήρι γνωριμίας με τα μουσικά όργανα και τα διαφορετικά μουσικά είδη).

Την ίδια ημέρα, το σύνολο των φιλοξενούμενων του Κέντρου, θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον «Μετανάστη» του Τσάρλυ Τσάπλιν, με τη μουσική συνοδεία του Κουιντέτου «Metallon» της ΚΟΑ, στον φιλόξενο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο οποίος παραχωρήθηκε για την εκδήλωση αυτή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στιγμές αυτής της ολοήμερης συνάντησης θα λάβουν τη μορφή ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ, της Ελληνοελβετίδας Δάφνης Μπενγκόα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στην εκδήλωση της 27ης Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.