Ο Γιάννης Χαρούλης παρουσίασε στο κοινό τη νέα δισκογραφική δουλειά του, όπου μελοποιεί το έργο «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου», ένα διαχρονικό και συμβολικό έργο, που γράφτηκε από τον εξέχοντα Έλληνα ποιητή, πεζογράφου και συγγραφέα Κωστή Παλαμά το 1907.

Εκατόν εννιά χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» παραμένει πάντα επίκαιρος και η ανάγκη για να αφουγκραστεί το κοινωνικό σύνολο τα μηνύματα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Με την πολύτιμη συμβολή του Λουκά Θάνου, ο οποίος μερίμνησε για τη μελοποίηση, ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει δώδεκα αποσπάσματα του έργου προβάλλοντας με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του τα νοήματα που το λαξεύουν.

Η παρουσίαση του δίσκου (που κυκλοφορεί από τη Minos EMI) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα «AULA» της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιλογή του χώρου δεν έγινε διόλου τυχαία. Ο Κωστής Παλαμάς, μία από τις κεντρικές μορφές της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής Σχολής, διετέλεσε Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 31 έτη (1897 – 1928). Συνεπώς, η ανάγκη του Γιάννη Χαρούλη να ερμηνεύσει ζωντανά το σημαντικό αυτό εγχείρημα αποτέλεσε και ένα φόρο τιμής προς το δημιουργικό κεφάλαιο του ποιητή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Ελένη Καραμαλέγκου, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση της αίθουσας έγινε με πολλή χαρά, καθώς «Ο Δωδεκάλογος Του Γύφτου» διδάσκεται στους φοιτητές τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Επιπλέον, η κ. Καραμαλέγκου έπλεξε το εγκώμιο των τριών κύριων πυλώνων που κάνουν πραγματικότητα τη μουσική μεταφορά του έργου, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «η έγκυρη δισκογραφική εταιρεία, ο ιδιαίτερα αξιόλογος συνθέτης και ο εξαιρετικά ταλαντούχος και δημοφιλής ερμηνευτής» εγγυώνται την επιτυχία της.

Την παρουσίαση προλόγισε και ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Ευρυπίδης Γαραντούδης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με τη σημερινή εκδήλωση η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρεί τον λόγο στη μουσική. Εννοώ τον ποιητικό λόγο και μάλιστα εκείνον του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Γραμματέα του επί 31 χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Θεωρημένη λοιπόν από αυτή τη σκοπιά η σημερινή εκδήλωση τιμά έναν δικό μας άνθρωπο. Και τον τιμούμε, πιστεύω, με έναν τρόπο που του αρμόζει: χάρη στο ξαναζωντάνεμα της ποίησής του μέσω της μουσικής μεταφοράς της. Έτσι λιγότερο τιμούμε τη μνήμη του Παλαμά και περισσότερο γιορτάζουμε τη ζωντανή του παρουσία».

Για να εξάρει μετέπειτα και τη συνεισφορά του Γιάννη Χαρούλη: «Κι αν ο ποιητικός λόγος του Παλαμά κατορθώνει να ηχεί σύγχρονος, χάρη στη μουσική μεταφορά του από τον Θάνο, πολύ σημαντική γι’ αυτόν τον εκσυγχρονισμό είναι η συνεισφορά του ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη… Είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ένας άνθρωπος τραγουδάει με την ψυχή του, αλλά δεν είναι δύσκολο να το νιώσεις. Προσωπικά ακούγοντας τον Χαρούλη να ξετυλίγει στα τραγούδια που θα ακούσετε όλη την ερμηνευτική γκάμα της φωνής του δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος άλλος θα μπορούσε να τα τραγουδήσει καλύτερα…» .

Το λόγο πήρε και η Μαργαρίτσα Μάτσα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MINOS EMI, μιλώντας για τη βαρύνουσα σημασία του «Δωδεκάλογου» στο σήμερα: «…Είναι μεγάλη τιμή για την εταιρεία μας να παρουσιάζουμε σήμερα το έργο αυτό και να συμπεριλαμβάνεται πλέον ανάμεσα στα σπάνια μουσικά ντοκουμέντα της Ελληνικής δισκογραφίας. Δεν θα μπορούσαμε την παρουσίαση του άλμπουμ αυτή να την πραγματοποιήσουμε σε ιδανικότερο χώρο από αυτόν της φιλοσοφικής σχολής την οποία υπηρετούσε για 31 χρόνια ο μεγάλος ποιητής μας και ευχαριστούμε πολύ την Κοσμητεία για την φιλοξενία, όπως επίσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος ερμηνευτής για το έργο αυτό από τον Γιάννη Χαρούλη».

Στο κυρίως μέρος της παρουσίασης, ο Γιάννης Χαρούλης ερμήνευσε όλα τα τραγούδια του δίσκου δημιουργώντας μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, παρουσία όσων έσπευσαν να απολαύσουν αυτή τη σπάνια στιγμή δια ζώσης.

Πηγή κειμένου & φωτογραφιών: hit-channel.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις