Μία επιτυχημένη κι αξιέπαινη στις μέρες που διανύουμε, πρωτοβουλία, το Gallery Weekend, μια βόλτα στην εικαστική σκηνή του σήμερα, διοργανώνει και φέτος στις 17/12 και 18/12 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) σε μία προσπάθεια να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την τρέχουσα καλλιτεχνική δημιουργία και να φέρει όλο και περισσότερο κόσμο στον χώρο των εικαστικών.

Το όλο εγχείρημα πρωτοδοκιμάσθηκε πριν από τρία χρόνια, μεσούσης της μεγάλης κρίσης. Στόχος του ήταν το άνοιγμα της τέχνης και της καλλιτεχνικής παραγωγής στο ευρύ κοινό, αποδεικνύοντας πως η καλλιτεχνική δημιουργία ανθίσταται στις καταδρομές της οικονομίας και των περιστάσεων και ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ευεργετική «ένεση» στην πάσχουσα κοινωνία, είτε ως παραμυθία από το κακό, όπως θα έλεγε ο Χέγκελ, είτε ως κίνητρο για πνευματική αντίσταση στην παθητικότητα που ένας μαρασμός μπορεί να βυθίσει το σύνολο.

Το Gallery Weekend, με τη συμμετοχή φέτος 46 γκαλερί και με εκθέσεις από σχεδόν 500 καλλιτέχνες, είναι ένα θεσμός με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, γι’ αυτό και έχει πλέον καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που διατηρούν γκαλερί.

«Οι αίθουσες τέχνης από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την ιδέα του εικαστικού περιπάτου και ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκλησή μας για τη διοργάνωση του GalleryWeekend. Εξ αρχής διοργανώσαμε ένα πολιτιστικό διήμερο αφιερωμένο στις αίθουσες τέχνης, όπως γίνεται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Φέτος συμμετέχουν τριάντα τέσσερις γκαλερί από την Αθήνα, τρεις από τον Πειραιά και έξι από τη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν επίσης από μια γκαλερί της Βέροιας, της Πάτρας και των Τρικάλων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου.

Τούτο το πολιτιστικό διήμερο αποτελεί μάλιστα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις αίθουσες τέχνης να προβάλλουν το έργο των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν, ενώ και οι θεατές —από τους πιο απαιτητικούς, έως τους λιγότερο υποψιασμένους— έχουν τη δυνατότητα να γνωρισθούν και να διαμορφώσουν μία άποψη για το εικαστικό τοπία της χώρας, πέρα από τα στεγανά του «κλειστού κύκλου» των εγκαινίων και των άλλων εκδηλώσεων του χώρου.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, το «αξιοσημείωτο είναι πως η συμμετοχή του κοινού κάθε χρόνο αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου για επαφή με τον πολιτισμό στις δύσκολες μέρες που διανύουμε».

Τον περίπατο του επισκέπτη θα συνοδεύει χάρτης-οδηγός, ο οποίος θα διατίθεται από τις συμμετέχουσες γκαλερί. Το έντυπο περιλαμβάνει το πρόγραμμα των γκαλερί και σημειώνει τις θέσεις τους στην πόλη. Οι γκαλερί θα τηρήσουν κοινό ωράριο ( Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 11.00 – 17.00 // Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 11.00 – 15.00)

«Ο περίπατος στις γκαλερί είναι μια από τις ωραιότερες βόλτες που μπορεί να κάνει κάποιος αυτές τις ημέρες! Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά!», καταλήγει η κ. Γραμματοπούλου.

Στο Gallery Weekend συμμετέχουν οι εξής γκαλερί:
Αθήνα: a.antonopoulou.art, Αγκάθι-Κartάλος, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, αίθουσα τέχνης ena, Αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Alma Gallery Athens, Art Zone 42, ARTOWER AGORA, Bernier/Eliades, CHEAPART, Γκαλερί ΑΔ, Γκαλερί ΑΡΓΩ, ΓΚΑΛΕΡI «7», Γκαλερί Έρση, Γκαλερί Σκουφά, Depo Darm, Εικαστικός Κύκλος Σιαντή, έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου, Eleftheria Tseliou gallery, ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ GALLERY, Elika Gallery, Evripides Art Gallery, genesis gallery, kaplanon5, Kappatos Gallery, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Nitra GalleryΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ, Thanassis Frissiras gallery, The Breeder, THE PULSE, Vamiali’s gallery.

Γιώργης-Βύρων Δάβος (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις