Ένα αφιέρωμα στον Ιρανό σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, με τέσσερις από τις πιο σημαντικές ταινίες του, οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 12 έως τις 18 Ιανουαρίου, με αφορμή την κυκλοφορία του «Εμποράκου» («The Salesman») στις ελληνικές αίθουσες (12/1).

Στη νέα του ταινία, που αποτελεί μια τραγική ιστορία εκδίκησης εμπνευσμένη από τον «Θάνατο του Εμποράκου» του ‘Αρθουρ Μίλερ, ο Ιρανός δημιουργός των σπουδαίων «Ένας Χωρισμός» και «Το Παρελθόν», μας δείχνει για άλλη μια φορά το βλέμμα του στο σύγχρονο Ιράν.

Μια ηθοποιός που ανεβάζει το έργο του Μίλερ στην Τεχεράνη δέχεται την επίθεση ενός αγνώστου μέσα στο σπίτι της και ο σύζυγός της αναλαμβάνει να βρει μόνος του τον ένοχο, βιώνοντας έναν αναπάντεχο παραλληλισμό για τον οποίο βέβαια δεν είναι έτοιμος.

«Διάβασα τον «Θάνατο του Εμποράκου» όταν ήμουν ακόμη μαθητής. Με είχε συγκλονίσει, κυρίως για τις αναφορές στις ανθρώπινες σχέσεις» σημειώνει ο Ασγκάρ Φαραντί και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ πλούσιο έργο που προσφέρεται για πολλές ερμηνείες. Η πιο σημαντική του διάσταση είναι η κοινωνική κριτική της περιόδου της Ιστορίας που η ξαφνική μεταμόρφωση της αστικής Αμερικής προκάλεσε την καταστροφή μια συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης. Η κατηγορία των ανθρώπων που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη μοντερνοποίηση, καταστράφηκε. Τα πράγματα αλλάζουν με ιλλιγιώδεις ρυθμούς και η κατάσταση είναι «προσαρμόσου ή πέθανε». Η κοινωνική κριτική στην καρδιά του έργου ισχύει για τη χώρα μας σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη διάσταση του έργου είναι η πολυπλοκότητα των κοινωνικών σχέσεων μέσα στην ίδια την οικογένεια: «Τη στιγμή που αποφάσισα ότι οι βασικοί χαρακτήρες μου, θα ανήκαν σε θεατρική ομάδα και θα ανέβαζαν μία παράσταση, το έργο του Μίλερ μου φάνηκε πολύ ταιριαστό, με την έννοια ότι θα μου επέτρεπε να το παραλληλίσω με την προσωπική ζωή του ζευγαριού. Στη σκηνή, ο Εμάντ και η Ράνα παίζουν τους ρόλους του εμποράκου και της συζύγου του. Στη ζωή, θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εμποράκο και την οικογένεια του και θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα του» αναφέρει.

Ο «Εμποράκος» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο ‘Α Ανδρικού Ρόλου (για την ερμηνεία του Σαχάμπ Χοσεϊνί) αλλά και με το Βραβείο Σεναρίου, ενώ είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και μία από τις 9 ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και έως την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει, πέρα από την τελευταία ταινία του Φαραντί, και τις άλλες τρεις ταινίες μεγάλου μήκους του βραβευμένου σκηνοθέτη: Το «Παρελθόν» (2013), το «Ένας Χωρισμός» (2011) αλλά και το «Τι απέγινε η Έλλη» (2009).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος:


ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

12- 18 Ιανουαρίου 2017

Α’ Αίθουσα
Ο Εμποράκος (The Salesman)- Α’ Προβολή (2016) | 17.30, 19.45, 22.00

Β’ Αίθουσα (Μειωμένο εισιτήριο 5 Euro)
Το Παρελθόν (Le passé) (2013) | 17.30
Ένας Χωρισμός (A Separation) (2011)| 19.45
Τι Απέγινε η Έλι (About Elly) (2009)| 22.00

*Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν μόνο οι προβολές της ταινίας «Ο Εμποράκος» (The Salesman).
Ν.Μπακοπούλου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις