Δουλεία σήμερα, ενάμιση αιώνα μετά την επίσημη κατάργηση της; Ε ναι λοιπόν! Όχι μόνο η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί όπως φαντάζονται οι περισσότεροι αλλά αντίθετα, ακόμα και με τους μετριοπαθέστερους των υπολογισμών, οι σύγχρονοι σκλάβοι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι αριθμητικά περισσότεροι απ’ ότι υπήρξαν ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της Ιστορίας.

Μιλώντας για τη σύγχρονη δουλεία, ας διευκρινίσουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι ΔΕΝ αναφερόμαστε στην κατά Μαρξ «μισθωτή σκλαβιά» στα πλαίσια του καπιταλισμού, ούτε καν στην ακραία μορφή που αυτή όλο και συχνότερα προσλαμβάνει με την υπερεκμετάλλευση της μαύρης εργασίας των όπου γης κολασμένων.

της Ισαβέλλας Μπερτράν

Όσο κι αν η διαφορά ανάμεσα στο άγριο οικονομικό ξεζούμισμα και την πλήρη ανθρώπινη υποδούλωση είναι συχνά δυσδιάκριτη, στην προκειμένη περίπτωση μιλώντας για σκλάβους ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΟΥΜΕ.

Αναφερόμαστε δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους εκείνους που σήμερα, τούτην εδώ τη στιγμή:
– αποτελούν ατομική ιδιοκτησία κάποιου που τους έχει αγοράσει σαν ένα οποιοδήποτε κοινό εμπόρευμα
– ζούνε σε συνθήκες εγκλεισμού ή περιορισμού της ελευθερίας κίνησης
– εκτελούν μη αμειβόμενη καταναγκαστική εργασία κάτω από την απειλή φυσικής ή ηθικής βίας

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία όχι κάποιων «ύποπτων» ακτιβιστών αλλά του (πιο θεσμικού δεν γίνεται) ΟΗΕ, οι σύγχρονοι σκλάβοι που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές ανέρχονται το λιγότερο σε είκοσι εκατομμύρια. Οι δε ΜΚΟ που ασχολούνται συστηματικά με το θέμα κάνουν λόγο για διπλάσιο αριθμό.

Ωστόσο, και με την «καλή» εκδοχή του ΟΗΕ να συνταχτεί κανείς, το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι που ζούνε αυτή τη στιγμή σε καθεστώς δουλείας ξεπερνούν σε αριθμό το σύνολο εκείνων που μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι από τη Μαύρη Ήπειρο στην Αμερική στη διάρκεια των τρεισήμισι αιώνων του (επίσημου) δουλεμπορίου προς τη Δύση.

Κι αν εύλογα αναρωτιέστε πού συνωστίζονται αυτοί οι κολασμένοι των κολασμένων, να και η απάντηση:

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, στη Νότια Ασία.

Όσο για τον τρόπο υποδούλωσης, η παρακάτω ιστορία αποτελεί ένα άκρως διαφωτιστικό και χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ωμά, κυνικά και μακιαβελικά απλά…

Για μια χούφτα ρουπίες

Για τον Γκάουταμ από την Καλκούτα – επάγγελμα χαμάλης κι ό,τι άλλο λάχει – όλα ξεκίνησαν όταν χρειάστηκε να δανειστεί πάση θυσία το συγκλονιστικό ποσό των πέντε χιλιάδων ρουπιών (γύρω στα εβδομήντα ευρώ) προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του (τότε) δίχρονου παιδιού του.


Και καθώς καρδιακοί φίλοι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τον ίδιο δεν υπήρχαν (χαμάληδες γαρ και αυτοί) και ο πιεσμένος πατέρας δεν διέθετε ως προσωπικό περιουσιακό στοιχείο ούτε ένα απλό ρολόι για ενεχυρίαση, αναγκαστικά προσέφυγε – που αλλού; – στις υπηρεσίες κάποιου τοκογλύφου.

Mεγαλοεργολάβος οικοδομών ο εν λόγω, είχε την εξής μεγαλόψυχη πρόταση: παρά την έλλειψη υλικών εγγυήσεων θα παραχωρούσε, λέει, το αιτούμενο ποσό με μοναδικό αντάλλαγμα μια ασήμαντη υποθηκούλα πάνω … στον ίδιο τον Γκάουταμ…

Αυτό ήταν! Από κείνη την ημέρα και μέχρι σήμερα, δώδεκα συναπτά έτη μετά, ο ευεργετηθείς δανειολήπτης εξακολουθεί να δουλεύει αμισθί δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες τη βδομάδα στις οικοδομές του εργολάβου για να ξεχρεώσει εκείνο το περίφημο δάνειο. Είναι οι «τόκοι» βλέπετε, που (σύμφωνα με τον δανειστή) τρέχουν υποτίθεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί ο Γκάουταμ να ξεπληρώσει με τη δουλειά του. Και καθώς γραπτή σύμβαση δανείου δεν υπάρχει, άντε τώρα ο «ανέγγιχτος» παρίας Γκάουταμ να αμφισβητήσει τα μαθηματικά του βραχμάνου εργολάβου.

Γι αυτό εξάλλου και τα πέντε τελευταία χρόνια, κατ’ απαίτηση του «μπάμπα» (αφέντη), πλάι στον Γκάουταμ ανεβαίνει στις σκαλωσιές (επίσης αμισθί, εννοείται) και ο δεκατετρά-χρονος σήμερα γιος του, να συμβάλει κι αυτός στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην αποπληρωμή του οικογενειακού (πλέον) «χρέους». Στο κάτω κάτω, λέει ο εργολάβος, σε ποιον χρωστάει ο μικρός τη ζωή του αν όχι σ’ εκείνον που δάνεισε λεφτά στον πατέρα του για να πληρώσει τον γιατρό;…

Το πλήρες κείμενο με πολλές φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα των “Πάμε γι΄ άλλα”: www.zyrinis.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις