Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017), αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017), διοργανώνεται για πρώτη φορά Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Αθήνα, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο κινηματογράφο του Καναδά.

Το μεγάλο αυτό αφιέρωμα, που θα διεξαχθεί από 2 έως 8 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, φιλοδοξεί να αναδείξει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας – θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δίγλωσσης αυτής χώρας όπου συνυπάρχει το νέο με το παλιό, η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, οι γηγενείς πληθυσμοί με τους μετανάστες.

Ο Καναδάς σήμερα είναι συνώνυμος κάποιων βασικών αξιών
: η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία του λόγου, ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η ανάδειξη της κουλτούρας των μειονοτήτων, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας απ΄ όπου κι αν προέρχεται, είναι μερικές από αυτές.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέχθηκαν και οι 11 ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2014- 2016) που περιλαμβάνει η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου: άλλες είναι αγγλόφωνες, άλλες γαλλόφωνες κι άλλες αποτελούν δημιουργίες των αυτόχθονων Καναδών – μια μάλιστα από αυτές είναι γυρισμένη στην γλώσσα των Inuit.

Κάποιες διαδραματίζονται στις επαρχιακές περιοχές του Καναδά, άλλες πάλι εστιάζουν στο φαινόμενο της μετανάστευσης προς τη χώρα και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύγχυση ταυτότητας. Οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει διανομή στην Ελλάδα, ενώ αρκετές από αυτές έρχονται στη χώρα μας μετά την πρεμιέρα τους σε μεγάλα ξένα φεστιβάλ, όπως αυτό του Τορόντο.

Τις υπογράφουν διεθνώς αναγνωρισμένοι, αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί και ως σύνολο, καθρεφτίζουν τον πλούτο της πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του Καναδά.

Ταυτόχρονα, συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της δυναμικής και πολυδιάστατης καναδικής κινηματογραφίας που δεν εξαντλείται σε γνωστά ονόματα όπως αυτά των Ατομ Εγκογιάν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και του νεότερου Ξαβιέ Ντολάν, αλλά περιλαμβάνει σημαντικούς -αν και λιγότερο γνωστούς στη χώρα μας- κινηματογραφιστές όπως ο Ζαχαρίας Κουνούκ και ο Μπενουά Πιλόν.

Πρεμιέρα και προσκεκλημένοι


Η έναρξη της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου θα γίνει με την αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Δυο Εραστές και μια Αρκούδα» («Two Lovers and a Bear») του Κιμ Νουέν (είσοδος με προσκλήσεις), μια γεμάτη ομορφιά και ποίηση ταινία που μας μεταφέρει κοντά στο Βόρειο Πόλο, σε μια πόλη 200 κατοίκων, όπου οι δρόμοι δεν βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι και ο Ρομάν, θα κάνουν ένα αποφασιστικό άλμα για να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία. Ο σκηνοθέτης Κιμ Νουέν θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα καθώς και στην επαναληπτική προβολή (4/2).

Στην Αθήνα θα βρεθούν, επίσης, ως προσκεκλημένοι της Καναδικής Πρεσβείας, ο Γουίλ Γουντς, παραγωγός της ταινίας «Mean Dreams» και η νεαρή ηθοποιός Ντέβερι Τζέικομπς, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κυρίως ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και μια ταινία animation. Στο φιλμ της Μαριάν Ζεχίλ «Η άλλη όψη του Νοεμβρίου» πρωταγωνιστεί η Λιβανέζα Αρσινόη Χαντζιάν, μούσα και σύζυγος του Ατόμ Εγκογιάν, η οποία μάλιστα ενσαρκώνει διπλό ρόλο στην ταινία.

Στην ταινία «’Αλογα στο παράθυρο», η ηρωίδα δανείζεται την φωνή της Sandra Oh, γνωστής μας από την σειρά Grey’s anatomy. Η ταινία έναρξης «Two lovers and a bear» του Κιμ Νουέν μας έρχεται από τα φεστιβάλ των Καννών και του Τορόντο, ενώ το «Maliglutit» υπογράφει ο Ζαχαρίας Κουνούκ ο οποίος κατάγεται από τους Inuk. Το 2001 η ταινία του «Παγωμένος δρομέας» απέσπασε την Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών αλλά και το βραβείο καλύτερης καναδικής ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στο «Mean Dreams», πρωταγωνιστούν ο γνωστός ηθοποιός Μπιλ Πάξτον και η Σοφί Νελίς («Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ» και «Η Κλέφτρα βιβλίων»), ενώ στο «Ποιήματα για νεαρά πνεύματα», η Ντέβερι Τζέικομπς, που κατάγεται από τους αυτόχθονες Mohawk, έχει γυρίσει μια μικρού μήκους ταινία για τις εξαφανίσεις και δολοφονίες αυτόχθονων γυναικών του Καναδά -ένα θέμα για το οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση των επετειακών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το 2017.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:

ΠΕΜΠΤΗ 02/02
20.00 Δυο εραστές και μια αρκούδα (Two Lovers and a Bear) – Kim Nguyen (2016, 96′) (Παρουσία του σκηνοθέτη/ Είσοδος μόνο με προσκλήσεις)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/02 19.00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης/ Καναδικός και Ελληνικός Κινηματογράφος: Αναπαριστώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα (Είσοδος ελεύθερη)
20.30 Εφιάλτες (Mean Dreams) – Nathan Morlando (2016, 108′) Παρουσία του παραγωγού Γουίλιαμ Γουντς
22.30 Η άλλη όψη του Νοεμβρίου (L’autre côté de novembre) – Maryanne Zéhil (2016, 85′)

ΣΑΒΒΑΤΟ 04/02
20.00 Δυο εραστές και μια αρκούδα (Two Lovers and a Bear) – Kim Nguyen (2016, 96′) (E) Παρουσία του σκηνοθέτη
22.00 Τα ζιζάνια (Les Mauvaises Herbes) – Louis Bélanger (2016, 89′)

ΚΥΡΙΑΚΗ 05/02
18.00 ‘Αλογα στο παράθυρο (Window Horses) – Ann Marie Fleming (2016, 89’)
20.00 Maliglutit – Zacharias Kunuk (2016, 94′)
22.00 Κοιμώμενος γίγαντας (Sleeping Giant) – Andrew Cividino (2015, 80′)

ΔΕΥΤΕΡΑ 06/02
20.00 Ποιήματα για νεαρά πνεύματα (Rhymes for Young Ghouls) – Jeff Barnaby (2014, 88′) Παρουσία της πρωταγωνίστριας Ντέβερι Τζέυκομπς
22.00 Maliglutit – Zacharias Kunuk (2016, 94′) (Ε)

ΤΡΙΤΗ 07/02
20.00 Η άλλη όψη του Νοεμβρίου (L’autre côté de novembre) – Maryanne Zéhil (2016, 85′) (E)
22.00 Νερό (Water) – Deepa Mehta (2005, 114′)

ΤΕΤΑΡΤΗ 08/02
20.00 Iqaluit – Benoît Pilon (2016, 102′)
22.00 Εφιάλτες (Mean Dreams) – Nathan Morlando (2016, 108′) (Ε)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις