Το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρεςμαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα, ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.

Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων 40 αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία 150 από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες – επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, στάση μετρό Κεραμεικός-Αθήνα).

Στην εκδήλωση θα κάνουν σύντομη αναφορά ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. Θα συντονίσει ο Γιάννης Μαρκάκης, διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης».

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο ηθοποιός Μάνος Γαβράς, ο ποιητής Γιώργης Λέκκας και η φιλόλογος Μαίρη Μπαριτάκη.Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κρητική παραδοσιακή μουσική από τον Μανώλη Φραγκούλη (βιολί).

Επίσης, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 18:30, το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας (οδός Μητροπόλεως 100, 1ος όροφος). Στην εκδήλωση θα κάνουν σύντομη αναφορά η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Ζήσης Σκαμπάλης, διευθυντής του Λαογραφικού-Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης. Θα συντονίσει ο Γιάννης Μαρκάκης, διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης».

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν ο μουσειολόγος Γιώργος Αδαμίδης και η φοιτήτρια Φιλολογίας Κατερίνα Σταματάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία «Ριζίτες» της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας.

Και στις δύο παρουσιάσεις του βιβλίου η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις