Με έκθεση του Μάικλ Λάντι στη Διπλάρειο Σχολή εγκαινιάζει στις 23 Μαρτίου το πρόγραμμά του για το 2017 ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Η έκθεση «Breaking news -Athens» του διάσημου Βρετανού εικαστικού συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του κοινού και είναι ο λόγος που ο καλλιτέχνης και ο οργανισμός ΝΕΟΝ καλούν το κοινό της Αθήνας να στέλνει από σήμερα 14/2 έως 26 Μαϊου 2017 φωτογραφίες με τα δικά του μηνύματα, κείμενα, εικόνες, επικεφαλίδες, διαφημίσεις, αφορισμούς και αποφθέγματα μέσω της ιστοσελίδας του ΝΕΟΝ (neon.org.gr).

Η ιδέα του Λάντι είναι να σκιαγραφήσει τη σημερινή εικόνα μιας πόλης πολυπληθυσμιακής και δυναμικά μεταβαλλόμενης στο πλαίσιο μιας κρίσης με διάρκεια: εικόνες τοπίου της σύγχρονης Αθήνας, εικόνες που αποτυπώνουν την κοινωνική συνθήκη, εικόνες πρωτοσέλιδα ειδήσεων, εικόνες γεγονότα της καθημερινής ζωής, εικόνες κείμενα, σύμβολα και λογότυπα, αφορισμοί και συνθήματα στους δρόμους, κωδικοποιούνται και μεταφράζονται στην αφαιρετική οπτική γλώσσα που έχει αναπτύξει ο Λάντι στο πρόσφατο έργο του.

Είτε αυτά θα έχουν πολιτική χροιά είτε όχι, η σύνθεσή τους θα δημιουργήσει ένα συλλογικό και συνεργατικό πορτρέτο της Αθήνας αντί να αντικατοπτρίζει μόνο την υποκειμενική ματιά του καλλιτέχνη.

Το υλικό που θα συγκεντρώνεται σταδιακά τους τέσσερις μήνες, θα αξιοποιείται από τον καλλιτέχνη και την ομάδα του για τη δημιουργία των έργων και η διαδικασία θα εξελίσσεται έως το τέλος της έκθεσης στις 11 Ιουνίου, στο ειδικό εργαστήριο που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Διπλαρείου. Εξίσου σταδιακά θα γίνεται η ανάρτηση των έργων στο χώρο της έκθεσης, ως ένα συμβάν σε εξέλιξη, με τη συνεχή προσθήκη νέων έργων.

Η έκθεση «Breaking news Athens» είναι μια νέα ανάθεση του ΝΕΟΝ προς τον Μάικλ Λάντι. Αποτελεί μέρος μιας σειράς εικαστικών παραγωγών του καλλιτέχνη που αναπτύσσουν την ίδια προσέγγιση χαρτογράφησης του σύγχρονου αστικού χώρου. Ομώνυμες εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί το 2015 στο Μόναχο και το Λονδίνο και το 2016 στη Βασιλεία. Στην εκδοχή της Αθήνας εντάσσεται για πρώτη φορά η άμεση συμμετοχή του κοινού στην πρακτική του καλλιτέχνη, μαζί με την παράλληλη συνύπαρξη του εργαστηρίου.

Οι φωτογραφίες που θα επιλεγούν και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση θα αναρτηθούν στο λογαριασμό @breakingnewsathens στο Instagram.

Μετά το πέρας της έκθεσης οι συμμετέχοντες μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να πάρουν το έργο που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή τους.

Βιογραφικό του Μάικλ Λάντι

O Μάικλ Λάντι γεννήθηκε το 1963 στο Λονδίνο, όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Σπούδασε στο Γκολντσμίθς και κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην ιστορική πλέον έκθεση Freeze του Λονδίνου το 1988. Καθ’ όλη την πορεία του, ο καλλιτέχνης δημιούργησε επιβλητικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, στοχεύοντας στην εξερεύνηση πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Η εννοιολογική τέχνη του 54χρονου Βρετανού Μάικλ Λάντι, έγινε διεθνώς γνωστή από τη μνημειώδη περφόρμανς εγκατάσταση «Break Down» το 2001 όταν ο καλλιτέχνης κατέστρεψε ενώπιον του κοινού όλα τα προσωπικά του αντικείμενα 7.227 αντικείμενα – μέσα σε ένα πρώην πολυκατάστημα του Λονδίνου.

Το 2004, δημιούργησε το Semi-detached, ένα πλήρους κλίμακας ομοίωμα της μπροστινής και πίσω όψης του σπιτιού των γονιών του, που παρουσιάστηκε στην γκαλερί Τέιτ. Ο Λάντι είναι επίσης γνωστός για τα σχολαστικά σχέδιά του, έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από 80 πορτρέτα μελών της οικογένειας και φίλων του, καθώς και μια σειρά από ιδιαιτέρως λεπτομερή βοτανικά σχέδια αγριόχορτων.

Το περασμένο έτος, η δουλειά του ήταν το θέμα της σημαντικής αφιερωματικής έκθεσης «Out of Order» στο Μουσείο Tinguely στη Βασιλεία. Στις πρόσφατες ατομικές εκθέσεις του περιλαμβάνεται η παρουσίαση του Art Bin στο 2014 Yokohama Triennale, ένα γιγάντιο δοχείο για αποτυχημένα έργα τέχνης, που πραγματοποιήθηκε αρχικά στο South London Gallery το 2010.

Επίσης, το 2014 το Saints Alive ταξίδεψε στο Antiguo Colegio de San Ildefonso στην πόλη του Μεξικό, μετά την πρώτη παρουσίασή του στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο το 2013. Το Saints Alive ήταν το αποκορύφωμα του residency του Λάντι στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και αποτελούνταν από ζωντανά κινητικά γλυπτά, εμπνευσμένα από τις εικόνες των αγίων της συλλογής.

Το 2008 ο Landy εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου.
Έργα του Michael Landy φιλοξενούνται στις συλλογές πολλών δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Tate στο Λονδίνο, του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις