Από τη φύση της, η τέχνη δρόμου είναι παροδική. Καιρικές συνθήκες, βανδαλισμοί από «εξεγερμένους» κατά των εκάστοτε συστημάτων, επεμβάσεις συμμόρφωσης από φιλήσυχους πολίτες, καταστρέφουν έργα τα οποία ομορφαίνουν το γκρίζο αστικό περιβάλλον. Κι όλα αυτά, όταν η τέχνη αυτή έχει εδώ και καιρό μπει σε γκαλερί τέχνης ή σε μεγάλα μουσεία, μέσω περιοδικών εκθέσεων.

Κι εδώ έρχεται το «Street Art Project» της Google, μια διαδραστική συλλογή, στο Διαδίκτυο, περισσότερων από 10.000 εικόνων τέχνης δρόμου. Από όλον τον κόσμο.

«Η εφήμερη φύση της τέχνης δρόμου σημαίνει ότι κινδυνεύει να σβηστεί και να χαθεί για πάντα από τη ζωή των χιλιάδων θαυμαστών της» γράφει, στο blog της Google, η Lucy Schwartz. «Αλλά πολύ πριν ξεθωριάσει το χρώμα από τους τοίχους, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της τέχνης δρόμου, ώστε να την ανακαλύψει ο κόσμος όπου και όποτε το επιθυμεί… Η τέχνη δρόμου μπορεί να είναι προσωρινή στους τοίχους και τα πεζοδρόμιά μας, αλλά η ομορφιά και η ζωντάνια της εξακολουθούν να ζουν, στο Διαδίκτυο» τονίζει.

Το «Street Art Project» παρουσιάζει απλές φωτογραφίες αλλά χρησιμοποιεί και την τεχνολογία Street View της Google για να επιτρέψει στους φανατικούς οπαδούς της τέχνης δρόμου να εξερευνήσουν, σε τρεις διαστάσεις, χώρους και εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, στον δικτυακό τόπο του πρότζεκτ, βρίσκει κανείς εικονογραφημένα άρθρα, ακόμα και «ξεναγήσεις» με τη βοήθεια audio guide σε συγκεκριμένες περιοχές ή εκθέσεις: για παράδειγμα στους «Ομιλούντες Τοίχους» στο Μπουένος Άιρες ή στο «Water Tank Project» στη Νέα Υόρκη.Ας σημειωθεί ότι επινοητικοί χρήστες έχουν ήδη δημιουργήσει ευφάνταστα αρχεία GIF από έργα τέχνης δρόμου, τα οποία μοιράζονται με άλλους στο Διαδίκτυο.

Αν προσθέσουμε, τέλος, τις βιντεοσυνεντεύξεις με καλλιτέχνες δρόμου, τότε έχουμε πλήρη εικόνα της «χώρας των θαυμάτων» που είναι το «Street Art Project» για τους πιστούς φίλους -της στήλης αυτής, συμπεριλαμβανομένης- αυτής της τέχνης.

Βασίλης Τσεκούρας (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις