«Διαμορφώνοντας το μέλλον μας» είναι το σύνθημα με το οποίο ανοίγει φέτος τις πύλες του το 4ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας.

Το Athens Science Festival 2017 θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, αυτόν τον μήνα και προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντός μας, από τα drones και το internet of things έως την εικονική πραγματικότητα και τα ρομποτικά αυτοκίνητα.

Στο φεστιβάλ συμμετέχει σύσσωμη η ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, τα μέλη της οποίας θα παρουσιάσουν πρωτότυπα πειράματα, επιστημονικά εργαστήρια και εκθέματα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν workshops για εκπαιδευτικούς, ομιλίες, καφέ της επιστήμης, προβολές και ένα σύνολο επιμορφωτικών παιγνιδιών και δράσεων.

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός της NASA Σταμάτης Κριμιζής θα παρουσιάσει, για παράδειγμα, ένα ιστορικό ταξίδι στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος αφηγούμενος ιστορίες από τις διαστημικές εξερευνήσεις της ανθρωπότητας που ξεκίνησαν από τον Ερμή και έφτασαν στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια.

«Ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ενέργεια του εγκεφάλου», θα υποστηρίξει ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και επικεφαλής ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας. Ο καθηγητής Παξινός είναι ο πρώτος επιστήμονας που χαρτογράφησε αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο και ο πλέον ειδικός για να εξηγήσει πως η «ψυχή» είναι μάλλον ένα ανθρώπινο εφεύρημα.

Και σε πιο πρακτικά πεδία; Ο 28χρονος ινδός Govinda Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, έθεσε ένα απλό ερώτημα: Μπορεί κάθε μαθητής, σε κάθε γωνιά του κόσμου, να διαβάζει κάτω από το φως μιας λάμπας LED που έχει κατασκευάσει ο ίδιος με απλά υλικά; Η απάντησή του αναμένεται με τρομερό ενδιαφέρον, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς στο χώρο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ενώ το 2016 έχει επιλεχθεί το 2016 από το περιοδικό Forbes ως ένας από τους 30 κορυφαίους κοινωνικούς επιχειρηματίες της Ευρώπης κάτω των 30 ετών.

Ο καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Δεμέτζος θα εκπλήξει το κοινό του με ένα «αόρατο» ρομπότ: πρόκειται για «έξυπνα» μικροσκοπικά φάρμακα-ρομπότ που υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στη θεραπεία ασθενειών, στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς έτσι ώστε οι θεραπείες να είναι και αποτελεσματικές και να έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

Στα διαδραστικά εκθέματα οι επισκέπτες θα δουν τρισδιάστατα με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής πώς αλληλεπιδρά ένα φάρμακο με μια πρωτεΐνη μέσα στα κύτταρά μας, αλλά θα γνωρίσουν τις δυνατότητες του ImmACS, ενός συστήματος τρισδιάστατης καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου σε πραγματικό χρόνο που εντοπίζει το πλήθος και τη θέση των ομιλητών καθώς αυτοί συζητούν. Το σύστημα βρίσκει εφαρμογή στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό αυτόματου χειρισμού συσκευών με ηχητικές εντολές σε έξυπνα σπίτια.

Το «μενού» περιλαμβάνει ακόμη προσομοιώσεις πτήσης του αεροπλάνου που κατασκεύασε το ΕΜΠ, αλλά πρότυπες συσκευές για την υποστήριξη ασθενών Parkinson, ηλικιωμένους, καθώς και για την υποστήριξη ομάδων διάσωσης που φέρουν την υπογραφή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την τιμητική τους θα έχουν, ωστόσο, και τα σχολεία: Το Διαδραστικό Γιλέκο (Project INCLO), κατασκευή ενός μαθητή, χρησιμοποιεί δονήσεις και ηχητικά κύματα, για να αναλύει το περιβάλλον, δίνοντας την δυνατότητα στα άτομα με περιορισμένη όραση, να νιώσουν την ελευθερία της κίνησης. Ενώ οι λάτρεις του Minecraft θα ενθουσιαστούν με την έκδοση του παιχνιδιού η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για τη διδασκαλία της Βιολογίας.

Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, οργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.