Αφού πέρασε μία εβδομάδα “εντοιχισμένος” μέσα σε έναν βράχο βάρους 12 τόνων, ο 44χρονος Γάλλος καλλιτέχνης Αμπραάμ Πουανσεβάλ βγήκε σήμερα, “ελαφρώς ζαλισμένος” από την τρύπα όπου “ταξίδευε σαν αστροναύτης”, στο Παλέ ντε Τοκιό, στο Παρίσι.

Ο Πουανσεβάλ, γνωστός για τις εκκεντρικές “παραστάσεις” του, είχε μπει την περασμένη Τετάρτη στον βράχο, όπου είχε σκαλίσει μια τρύπα σε μορφή καθισμένου ανθρώπου.

Στη συνέχεια, τα δύο μισά του βράχου έκλεισαν ερμητικά και ο καλλιτέχνης ξεκίνησε αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “ταξίδι στο εσωτερικό της πέτρας” και “μορφή κρυσταλλοποίησης ή απολίθωσης”.

“Η καρδιά του βράχου είχε σκαλιστεί για να ταιριάζει στη σιλουέτα μου, σε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις για να μπορώ να κινούμαι ελαφρώς. Υπήρχαν μικρές κόγχες στο πλάι για να αποθηκεύω νερό και τροφή” εξήγησε ο ίδιος.

Μια κάμερα, τοποθετημένη μέσα στον βράχο, μετέδιδε την “παράσταση” του Πουανσεβάλ ώστε το κοινό να μπορεί να την παρακολουθεί απευθείας.

Την περασμένη Παρασκευή, όντας μέσα στον βράχο, ο καλλιτέχνης μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό “ταξιδεύει χωρίς να κινείται, σαν να ήταν αστροναύτης” και ότι δεν αισθάνεται καθόλου καταπιεσμένος.

“Το δυσκολότερο πράγμα είναι να οργανώσω τον ύπνο μου. Δεν ξέρω ποτέ αν κοιμάμαι πολύ ή λίγο, είναι παράξενο. Έχω μια αίσθηση του χρόνου, για το πότε ανοίγει το μουσείο, επειδή ακούω διάφορους ήχους αλλά δεν καταλαβαίνω αν είναι μέρα ή νύχτα”, αφηγήθηκε.

Πολλοί επισκέπτες του Παλέ ντε Τοκιό πλησιάζαν στον βράχο και μιλούσαν στον έγκλειστο καλλιτέχνη. Κάποιοι του διάβαζαν ποιήματα, άλλοι του αφηγούνταν τα όνειρά τους. Ένας νεαρός τον ψυχαγώγησε παίζοντας κιθάρα.

Ο Πουανσεβάλ θα ξεκουραστεί μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το επόμενο καλλιτεχνικό εγχείρημά του, πάντα στο Παλέ ντε Τοκιό: στις 29 Μαρτίου θα αρχίσει να κλωσσάει 12 αυγά κότας και θα παραμείνει ακίνητος, κάτω από μια χοντρή κάπα (για να διατηρεί σταθερή θερμοκρασία) επί 26 ημέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις