Είναι οι “Πάμε γι’ άλλα”, ή αλλιώς, η Ισαβέλλα Μπερτράν και ο Κώστας Ζυρίνης. Όλο πάνε γι’ άλλα, κι όμως όλο εδώ γυρίζουν, στο ορμητήριό τους, πλημμυρισμένοι από εικόνες κι αισθήσεις απ΄ αυτό τον κόσμο “τον μικρό, τον μέγα” του οποίου αποτελούμε μια ελάχιστη λεπτομέρεια.

Η Ισαβέλλα Μπερτράν και ο Κώστας Ζυρίνης μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα δεκάδες ταξίδια τους με παλιούς και νέους φίλους μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες απ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Ανοίγουν κουβέντες αμοιβαίας πληροφόρησης στην υπηρεσία της γνώσης. Είναι κι αυτό ένα ταξίδι. Και μάλιστα με πάρα πολλούς συνταξιδιώτες.

Εμείς γινόμαστε νοητά συνοδοιπόροι των “Πάμε γι’ άλλα” και περιπλανιόμαστε μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα.

Fish River Canyon, το Κολοράντο της Αφρικής

Είναι, με συντριπτική διαφορά, το μεγαλύτερο φαράγγι της Μαύρης Ηπείρου. Οι Αφρικάνερς μάλιστα προβάλλουν υπερηφάνως τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για το δεύτερο σε μέγεθος παγκοσμίως – αμέσως μετά τον αδιαμφισβήτητο χρυσό ολυμπιονίκη, το αμερικάνικο Γκραν Κάνυον στο Κολοράντο.

Μεταξύ μας, η άποψη αυτή μάλλον εντάσσεται στις υπερβολές του τοπικού τουριστικού μάρκετινγκ, αλλά ποιος νοιάζεται τελικά για την ακριβή στατιστική κατάταξη του Fish River Canyon στα τεφτέρια των γεολόγων τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τέτοιο φυσικό μεγαλείο;

Το Hiker’s View Point στο βόρειο άκρο του φαραγγιού είναι το φυσικό σημείο εκκίνησης (κι ένα από τα ελάχιστα σημεία κατάβασης) για όσους ψυχωμένους επιθυμούν να περπατήσουν στον πάτο του μέχρι τη νότια απόληξή του στο Ais Ais.

Η σχετική ταμπέλα στην αφετηρία του μονοπατιού είναι αμείλικτα σαφής: πορεία ογδονταπέντε χιλιόμετρων.

Και να σκεφτείς ότι αναφέρεται μονάχα στο βατό – που λέει ο λόγος – τμήμα του κάνυον που συνολικά εκτείνεται σε ακριβώς διπλάσιο μήκος.

Εν ολίγοις το εν λόγω τρέκινγκ δεν είναι παίξε γέλασε και απευθύνεται μόνο σε άρτια προετοιμασμένους.

Διαρκεί το λιγότερο τέσσερα εικοσιτετράωρα και – το χειρότερο – χωρίς καμιά δυνατότητα ανεφοδιασμού από πουθενά.

Πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τον απαραίτητο εξοπλισμό για το περπάτημα και τον ύπνο θα πρέπει κανείς να ζαλωθεί επιπροσθέτως το βάρος προμηθειών φαγητού τεσσάρων ημερών.

Το πλήρες κείμενο με πολλές φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα των “Πάμε γι΄ άλλα”: www.zyrinis.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις