Ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της παγκόσμιας reggae μουσικής σκηνής, οι Dub Inc. με πάνω από 350 συναυλίες στο ενεργητικό τους, σε 31 χώρες μόλις τα τελευταία 5 χρόνια, επιστρέφουν στην Ελλάδα και δηλώνουν ερωτευμένοι με το ελληνικό κοινό.

Οι Γάλλοι Dub Inc. αναμειγνύουν μαγικά τη reggae, την dub, τη γαλλική hip-hop σε αγγλικό, αλλά και αραβικό στίχο, και σε αναπάντεχους συνδυασμούς, κερδίζοντας το κοινό και πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Ο ντράμερ του συγκροτήματος, Grégory “Zigo” Mavridorakis, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Αργεντινή για την ιδιαίτερη ταυτότητα των Dub Inc., την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία και τους λόγους που οι Έλληνες αγκάλιασαν τη μουσική τους.

«Κλείστε τούς υπολογιστές σας, τα κινητά και τις τηλεοράσεις και βγείτε να γνωρίσετε ανθρώπους, απολαύστε τον χρόνο με τους ανθρώπους» προτρέπει ο Zigo λίγο πριν τις συναυλίες των Dub Inc., σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ερ: Οι Dub Inc. έχουν μια μακρά μουσική διαδρομή σχεδόν 20 ετών. Τι νιώθετε ότι κράτησε την μουσική σας ταυτότητα ξεχωριστή και ζωντανή ως τώρα;
Απ: Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι από την αρχή είμαστε μια ανεξάρτητη μπάντα που όλοι μοιράζονται τα πάντα. Είμαστε μουσικοί που αγαπούν να παίζουν reggae και θέλουν να εκφράζονται. Δεν προγραμματίζουμε τίποτα. Είχαμε την τύχη να μας στηρίξει το κοινό και, χωρίς την τηλεόραση ή τα ραδιόφωνα, καταφέραμε να κάνουμε τη μουσική που αγαπάμε.

Ο πυρήνας της μουσικής μας όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ο ίδιος: εμείς οι εφτά δουλεύουμε μαζί, ξεκινώντας από εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και με άλλες κοινωνικές αναφορές. Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του και αυτό νομίζω είναι το κλειδί στην μουσική μας. Δεν γράφει ένα άτομο τις νότες ή τους στίχους. Οπότε προσφέρουμε στο κοινό ταυτόχρονα επτά διαφορετικές οπτικές. Νομίζω αυτό δίνει στους Dub Inc. μια ιδιαίτερη ταυτότητα.

Ερ: Έχετε πράγματι καταφέρει να βγάλετε 6 δίσκους που είναι δική σας παραγωγή και πάνω από 800 συναυλίες συνολικά. Πιστεύετε ότι το μοντέλο που ακολουθείτε θα μπορούσε να είναι το μέλλον δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μουσική βιομηχανία;
Απ: Αυτό είναι το τέλειο σύστημα για εμάς το οποίο το δουλέψαμε και οι εφτά μαζί, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει για άλλα συγκροτήματα. Όταν ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια δεν είχαμε οικογένειες, δουλειές, σπουδές. Αφιερώσαμε όλοι τις ζωές μας στους Dub Inc. Έτσι είχαμε την ευκαιρία, ενώ ήμασταν διαφορετικές προσωπικότητας, ταυτόχρονα κανείς να μην ηγηθεί αποκλειστικά του συγκροτήματος. Ούτε καν ο τραγουδιστής.

Μπορεί ένας από εμάς να μην μοιραζόταν τις ίδιες συνθήκες και να έσπαγε η ομάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν δεν βιάζεσαι όταν ξεκινάς μια μπάντα, αν δεν επιθυμείς να γίνεις ροκ σταρ και παίζεις μουσική για να εκφραστείς, τα πράγματα τελικά παίρνουν το δρόμο τους. Αν διαλέξεις αυτό που θες να κάνεις, αν το αγαπάς και οργανώσεις καλά τη δουλειά σου, βρίσκεις το δρόμο σου.

Ερ: Στη μουσική σας, πάντα αναμειγνύετε διαφορετικές κουλτούρες, χρησιμοποιείτε ακόμα και διαφορετικές γλώσσες. Νιώθετε ότι αυτό σας βοήθησε να κερδίσετε μεγαλύτερο κοινό ή ίσως απομάκρυνε κάποια ακροατήρια;
Απ: Είμαι σίγουρος ότι έφερε περισσότερους ανθρώπους κοντά μας. Κατά μια έννοια δεν παίζουμε κλασική reggae αφού, για παράδειγμα, έχουμε Άραβα τραγουδιστή, κάποιες φορές χρησιμοποιούμε όργανα όπως το ακορντεόν, παρουσιάζουμε στο κοινό διαφορετικά στυλ. Όμως αυτό σημαίνει ότι σε ένα φεστιβάλ ή μια συναυλία όλοι θα βρουν κάτι που τους αρέσει. Ακόμα και στην Τζαμάικα όταν παίξαμε, το κοινό αγάπησε τη μουσική μας, επειδή δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε ακριβώς αυτό που κάνουν εκείνοι. Καταλάβαμε ότι κερδίσαμε τον σεβασμό των Τζαμαϊκανών γιατί ένιωσαν ότι η μουσική μας έχει δικό της χαρακτήρα.

Υπάρχει μια μικρή μερίδα κοινού στη Γαλλία που μας επικρίνει γιατί αναμειγνύουμε τόσες κουλτούρες και θεωρούν ότι οι ίδιοι αγαπούν την πραγματική reggae. Αλλά δουλεύουμε με καλλιτέχνες στην Τζαμάικα και σε όλο τον κόσμο που αγαπούν τη μουσική μας.

Ερ: Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κάνατε περιοδεία στο εξωτερικό και οι συναυλίες σας εδώ είναι συνήθως sold out. Γιατί πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό αγκάλιασε τη μουσική σας τόσο γρήγορα και με τόση αγάπη;
Απ: Αγαπάμε την Ελλάδα. Είναι μια από τις αγαπημένες μας χώρες και νιώθουμε ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός με το ελληνικό κοινό. Προσωπικά, ο παππούς μου είχε καταγωγή από εκεί και πήγαινα σε όλες τις γιορτές της ελληνικής κοινότητας στην πόλη μου, όταν ήμουν παιδί, αλλά δε μιλάω τη γλώσσα. Εκτός από την ίδια τη μουσική, νομίζω ότι το ελληνικό κοινό εκτιμά το κοινωνικό μήνυμα στα τραγούδια μας.

Ακόμα κι αν τραγουδάμε πολύ στα γαλλικά, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τις ιδέες μας. Αυτό τους ξεχωρίζει. Επίσης, φυσικά σας αρέσει πολύ να διασκεδάζετε οπότε εμείς ενώνουμε το κοινωνικό μήνυμα σε ένα μεγάλο πάρτι και αυτό ταιριάζει τέλεια στους Έλληνες.

Ερ: Ποια είναι η άποψή σας για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία; Φοβάστε ότι ίσως εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν;
Απ: Φυσικά, φοβόμαστε πάρα πολύ. Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που πάντα ψηφίζουν και σε όλη μου τη ζωή συμμετέχω στις εκλογές σαν πολίτης. Και τώρα ανήκω στο 55% του εκλογικού σώματος που ακόμα και δύο μήνες πριν τις εκλογές δεν είναι σίγουρο για την ψήφο του. Δεν ξέρουμε τι να ψηφίσουμε γιατί τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα.

Προφανώς, η ακροδεξιά ανεβαίνει αλλά αυτό που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ξέρει ποιον να ψηφίσουν. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια τους πολιτικούς και η αποχή αυξάνεται. Έτσι, τα ποσοστά αυτών που απομένουν μεγεθύνονται. Ναι, φοβάμαι πάρα πολύ από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά φοβάμαι εξίσου γιατί κάθε κοινότητα πλέον κλείνεται στον εαυτό της και δεν μιλάμε πια ο ένας στον άλλο. Αυτό με πληγώνει πολύ.

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμά σας για το κοινό σας στην Ελλάδα λίγο πριν τις συναυλίες σας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;
Ζούμε μια πολύ μεγάλη κρίση, οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους ανθρώπους και ειδικά στην Ελλάδα. Οπότε θέλω να πω ότι αν έχετε την ευκαιρία να βγείτε έξω, κλείστε τους υπολογιστές σας, τα κινητά και τις τηλεοράσεις και βγείτε να γνωρίσετε ανθρώπους, απολαύστε το χρόνο με τους ανθρώπους. Πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας και σίγουρα αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι, μόνοι. Κι εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να περάσετε πολύ ωραία στις συναυλίες μας!

Οι Dub Inc. θα εμφανιστούν στην Αθήνα την Παρασκευή 10 Μαρτίου στο Piraeus 117 Academy και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 11 Μαρτίου στο Principal Club Theater.

Σοφία Μανδηλαρά (ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις