Σε παγκόσμια πρώτη παρουσιάζεται το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού «Φωνή Δρυός», στο Μέγαρο Μουσικής, την ερχόμενη Τετάρτη, 22 του μηνός.

Ένα λυρικό τελετουργικό δράμα για σοπράνο, μπάσο, αφηγητή και ορχήστρα, εμπνευσμένο από το Μαντείο της Δωδώνης, σε κείμενα που επέλεξε ο συνθέτης από αυθεντικά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου της Δωδώνης στην αρχαιότητα: «Επιθυμία μου δεν ήταν να αναπαραστήσω τη αρχαία τελετή χρησμοδότησης» εξηγεί ο Γιώργος Κουρουπός, «αλλά να εκφράσω το δέος του ανθρώπου απέναντι στο άγνωστο και την προαιώνια προσπάθειά του να βρει απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που, όπως καταμαρτυρούν τα πινακίδια της Δωδώνης, δεν άλλαξαν από τον Όμηρο έως σήμερα».

Την ορχήστρα της ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης και ερμηνεύει η σοπράνο, Άρτεμις Μπόγρη και ο μπάσος, Τάσος Αποστόλου. Αφηγήτρια είναι η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ τις προβολές βίντεο που πλαισιώνουν εικαστικά τη συναυλία, επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς.

Στη συναυλία, η οποία τιτλοφορείται «Γη και Θάλασσα», θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από τη μουσική του Γ. Κουρουπού για το μπαλέτο «Οδύσσεια» του χορογράφου Τζον Νοϊμάγερ, που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο το 1995 και στο εξωτερικό.

Ο συνθέτης επεξεργάστηκε εκ νέου εκείνη την παρτιτούρα και διαμόρφωσε από το υλικό της μια σουίτα, δηλαδή μια σειρά από ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με σύντομα κείμενα που προέρχονται από την ομηρική «Οδύσσεια», σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη. Σε αυτή τη νέα μορφή θα ερμηνευτεί το έργο στο Μέγαρο Μουσικής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις