Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης documenta 14, στις 8 Απριλίου στην Αθήνα, όπου θα είναι και το πρώτο, μετά την εκλογή του, επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, όπου είπε ότι σχεδόν 8.000 δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε την documenta 14, την πιο σημαντική ίσως, διοργάνωση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, που για πρώτη φορά δεν γίνεται στην έδρα της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, αλλά στην Αθήνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, και για παραπάνω από τρεις μήνες η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Η Αθήνα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «ετοιμάζεται πυρετωδώς, και οι προετοιμασίες της φιλοξενίας με την συνεχή συνδρομή και στήριξη των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων, κορυφώνονται». Ήδη ξεκίνησαν, όπως ανέφερε, οι προετοιμασίες της εγκατάστασης των έργων στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Αυδή, στο πάρκο Ριζάρη.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία και με την documenta 14 και για την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, τον Ιούλιο. «Υπάρχει συντονισμός και σχεδιασμός για την προστασία των επισκεπτών και πολιτών της Αθήνας, και για έκτακτες περιστάσεις. Η Αθήνα γίνεται οριστικά ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος και προορισμός» σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι με τη συνδρομή των δημοτικών υπηρεσιών, χώροι όπως οι πλατείες Κοτζιά, Συντάγματος, Αυδή, Βικτωρίας, το εκθεσιακό κέντρο στο Πάρκο Ελευθερίας, ο κινηματογράφος Στέλλα, το πάρκο Ριζάρη, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το 1ο κοιμητήριο και άλλα σημεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», Ηλίας Κασιδιάρης, σε παρέμβασή του αντίθετα, αναφερόμενος στην documenta 14 έκανε λόγο για «βλακείες και αθλιότητες της δήθεν σύγχρονης τέχνης».

Δ. Βέλλας (AΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις