Τη Μάρτα Μινουχίν, μια εμβληματική καλλιτέχνιδα από την Αργεντινή συνάντησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συζήτησε μαζί της το απόγευμα του Σαββάτου 8/4/2017 με αφορμή δύο έργα της, ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για το έργο της «Η πληρωμή του ελληνικού χρέους με ελιές» που έχει στηθεί στην είσοδο του ΕΜΣΤ με ένα μεγάλο καφάσι ελιές στο κέντρο του, και ο «Παρθενώνας των απαγορευμένων βιβλίων» που θα υψωθεί σε φυσικό μέγεθος στην κεντρική πλατεία του Κάσελ.

Το συγκεκριμένο έργο έχει ένα ηρωικό παρελθόν καθώς είχε πρωτοπαρουσιαστεί από την Μινουχίν μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή. Σήμερα το επαναλαμβάνει για να υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατίας αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης η οποία απειλείται από τον ηγεμονικό λόγο.

Ο καινούργιος Παρθενώνας θα καλυφθεί με λογοκριμένα βιβλία απ’ όλον τον κόσμο, και θα είναι έτοιμος για τα δεύτερα εγκαίνια της documenta 14, που θα γίνουν στην ιστορική γερμανική έδρα της στις 10 Ιουνίου με την παρουσία και της Ελληνίδας υπουργού.

Η υπουργός Πολιτισμού απευθύνθηκε στη Μάρτα Μινουχίν ως καλλιτέχνιδα προς καλλιτέχνιδα. Και η Μινουχίν, με αφορμή την ειρωνική περφόρμανς την οποία παρουσίασε στο ΕΜΣΤ όπου κάλεσε μια ηθοποιό που υποδυόταν την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, να δεχτεί τις ελιές και να διαγράψει το ελληνικό χρέος, τόνισε: «Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν σήμερα και να εξαφανιστούν αύριο. Η τέχνη όμως δεν μπορεί να εξαφανιστεί ποτέ. Ζήτω η Τέχνη!»Η Λυδία Κονιόρδου από την πλευρά της, εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη μαχητική καλλιτεχνική παρουσία της Μάρτα Μινουχίν, και υπογράμμισε: «Έχω την πεποίθηση ότι η ουτοπία του σήμερα είναι η πραγματικότητα του αύριο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις