Ο χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ρωσικής καταγωγής Αμερικανός, έγινε πολίτης της Λετονίας, της χώρας όπου γεννήθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι λετονοί βουλευτές με 84 ψήφους υπέρ και ουδεμίας κατά ενέκριναν τη χορήγηση λετονικής εθνικότητας στον χορευτή, απαλλάσσοντάς τον από μια μακρά διαδικασία. Ο Μπαρίσνικοφ έφθασε στη Ρίγα και σε ειδική τελετή σήμερα θα πολιτογραφηθεί Λετονός.

Καθώς η Λετονία και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η λετονική νομοθεσία επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα στους πολίτες της.

Ο Μπαρίσνικοφ γεννήθηκε το 1948, άρχισε σπουδές κλασικού χορού το 1957 στη Ρίγα και τις συνέχισε με επιτυχία στο τότε Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη). Πέρασε στη Δύση το 1974 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στον Καναδά, όπου ζήτησε άσυλο πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, ο χορευτής που έπαιξε στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά (-) and the City, έδινε one-man show παραστάσεις στη Ρίγα, έχοντας τέτοια επιτυχία που εισιτήρια πωλούνταν εκατοντάδες ευρώ έκαστο στη μαύρη αγορά.

Με τον λετονό δραματουργό ‘Αλβις Χερμάνις συνεργάστηκε σε θεάματα, τα οποία παρουσίασε στη συνέχεια στο Broadway.

Ζητώντας την πολιτογράφησή του, ο Μπαρίσνικοφ έγραψε μια επιστολή στην οποία αναγνώρισε την κατοχή της Λετονίας από τη Σοβιετική Ένωση και δήλωσε ότι ελπίζει να συντείνει στην πρόοδο της Λετονίας και στις προσπάθειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις