Με ένα διήμερο συμπόσιο (28-29/4) και μία μεγάλη συναυλία (29/4, στις 20:30) με όλα τα έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), ολοκληρώνεται το ετήσιο αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον σπουδαίο πρωτοπόρο της σύγχρονης μουσικής. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Στη συναυλία, τον μουσικό επίλογο της διημερίδας, τα έργα ερμηνεύουν οι μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Χριστοδούλου, ο οποίος έχει αναλάβει, επίσης, την επιστημονική επιμέλεια του συμποσίου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα «Δέκα σκίτσα» και τη «Μικρή Σουίτα» που ανήκουν στην ατονική δημιουργία του Σκαλκώτα, καθώς και τους περίφημους «Ελληνικούς Χορούς» για έγχορδα, το δημοφιλέστερο ελληνικό κλασικό έργο διεθνώς.

Μάλιστα, σε αυτήν τη συναυλία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει σε πρώτη εκτέλεση τις μεταγραφές για έγχορδα δύο επιπλέον «Ελληνικών Χορών», του Σιφνέικου και του Καλαματιανού, που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα.

Το διήμερο συμπόσιο με τίτλο «Οι Ελληνικοί Χοροί του Ν. Σκαλκώτα», το οποίο ξεκινάει σήμερα στις 16:00, στοχεύει να φωτίσει πλευρές του αυτού μεγάλου έργου του Σκαλκώτα, κρίσιμου για την ελληνική μουσική ως προς τη σύνθεση, τις διάφορες γραφές και πηγές, την ιστορική και αισθητική προσέγγιση, τη σχέση με τη δημοτική παράδοση, την εκτέλεση και την υποδοχή του. Συμμετέχουν δεκαέξι γνωστοί μουσικολόγοι, ερευνητές, συνθέτες και ερμηνευτές.

Την πρώτη ημέρα του συμποσίου, διοργανώνεται, επίσης στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στις 20:00, η ανοιχτή δοκιμή «Στο εργαστήρι του Σκαλκώτα», ένα μουσικό εργαστήρι, στο οποίο ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου, μαζί με τους μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, παρουσιάζει αναλυτικά τους «Χορούς».

Θα ακουστούν παράλληλα πρώιμες ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών, τα οποία χρησιμοποίησε ο Σκαλκώτας κατά τη σύνθεση των «Ελληνικών Χορών». Από αυτές τις ηχογραφήσεις, ο Σκαλκώτας μετέγραψε σε παρτιτούρα και ανέλυσε δημοτικά τραγούδια για το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο της Μέλπως Μερλιέ, το 1934-35.

Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και την ανοιχτή δοκιμή είναι ελεύθερη.

Tιμές εισιτηρίων για τη συναυλία: 10 ευρώ (Ζώνη Β), 15 ευρώ (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 4 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+). Ημέρες και ώρες συμποσίου: 28/4 (16:00-21:30), 29/4 (10:00-13:30 και 16:00-19:30).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις