«Θα ήθελα να υποδυθώ έναν άνδρα στον κινηματογράφο. Για μία ηθοποιό, είναι το τελευταίο στάδιο του παιχνιδιού», εξομολογήθηκε σήμερα η γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ, η οποία θα προεδρεύσει στις 23 Μαΐου της μεγάλης επετειακής βραδιάς του 70ού Φεστιβάλ των Καννών, παρουσία των βραβευθέντων με τον Χρυσό Φοίνικα.

«Οι ρόλοι είναι η ευκαιρία για κάποιον να κατοικήσει τη μικρή του ιστορία, και να σκεφθεί το σινεμά ταυτόχρονα ως κρυψώνα και ως προβολή. Η οθόνη προβάλλει, όμως μπορεί κανείς επίσης να κρυφτεί πίσω της», εκτίμησε η ηθοποιός σε μια διάσκεψη για τις γυναίκες στον κινηματογράφο.

«Ο κινηματογράφος δίνει τη δυνατότητα σε έναν ηθοποιό να είναι μερικές φορές πιο κοντά στον εαυτό του μέσα στην επινόηση, αλλά δεν είναι αναγκαστικά λιγότερο γνήσιος μέσα στην επινόηση. Είναι ένα παράδοξο εντελώς βολικό», πρόσθεσε η Ιζαμπέλ Ιπέρ στη διάρκεια αυτού του ραντεβού, “Women in Motion”, που οργανώθηκε από τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας Kering.

Η ηθοποιός που τιμήθηκε δύο φορές στις Κάννες με βραβείο ερμηνείας για τα “Violette Noziere” (1978) και «Η δασκάλα του πιάνου» (2001), σημείωσε πως υποδυόταν συχνά «γυναίκες που μάχονταν για την ελευθερία τους, αγωνίστριες που ήταν ταυτόχρονα δυνατές και εύθραυστες, αποφασισμένες να κατακτήσουν την ελευθερία τους, δραπετεύοντας από τη μοίρα τους».

«Δεν έχω ανάγκη να αγαπώ ή να μην αγαπώ ένα πρόσωπο. Ο κινηματογράφος δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάζει το αξιαγάπητο πρόσωπο των ανθρώπων και του κόσμου, αλλά αντίθετα [οφείλει] να δείχνει εκείνο που δύσκολα ομολογείται, ακόμη κι αν ο κινηματογράφος ξέρει επίσης να επαινεί τα ωραία συναισθήματα», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Ιπέρ, «προτιμώντας τους παραδρόμους από τις ευθείες γραμμές».

Ερωτηθείσα για τον (-)ισμό στον κινηματογράφο, η ηθοποιός ομολόγησε ότι «κατάφερνε πάντα να τοποθετείται κάπου όπου δεν θα ήταν στη θέση εκείνου που τον υφίσταται».

«Από μακριά, εντοπίζω αρκετά καλά τους κινδύνους… Δεν θα μπορούσα να αντέξω να είμαι το αντικείμενο (-)ισμού, αλλά ξέρω ότι αυτό συμβαίνει σε άλλους», είπε.

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ ομολόγησε εξάλλου ότι θα ήθελε να γυρίσει μια ταινία με τον ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ που είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 70ού Φεστιβάλ των Καννών. «Ο κινηματογράφος του διαθέτει τόσο μια διάσταση φωτορομάντζου όσο και πρόσωπα ενός ασυνήθιστου βάθους», υπογράμμισε.

Τον Ιούνιο η Ιζαμπέλ Ιπέρ αναμένεται στην Κίνα όπου θα διαβάσει επί σκηνής το κείμενο του «Εραστή» της Μαργκερίτ Ντιράς, κυρίως στο Πεκίνο και στη Σανγκάη: «Αυτήν την περίοδο, διαβάζω καλά τον Μαρκήσιο ντε Σαντ (σ.σ. δίνει παραστάσεις διαβάζονας κείμενά του). Οι Κινέζοι προτίμησαν τη Μαργκερίτ Ντιράς…»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις