Στο Grand Théâtre Lumière των Καννών έγινε τη Δευτέρα, η πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Έλληνα δημιουργού Γιώργου Λάνθιμου «The Killing of a Sacred Deer» που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα, διεκδικώντας το Χρυσό Φοίνικα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Νικόλ Κίντμαν και Κόλιν Φάρελ.

Βγαίνοντας από την δημοσιογραφική πρωινή προβολή πολλοί θεατές ήταν αμήχανοι ενώ αρκετοί έδειχναν δυσαρεστημένοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Πρώτο Θέμα και το Δημήτρη Δανίκα η προβολή της ταινίας συνοδεύτηκε από «γιουχάρισματα» ορισμένων. «Πριν από δύο ώρες, με το φινάλε της ταινίας “The Killing of a Sacred Deer”, με τα γιούχα που την συνόδευαν αλλά και τα χλιαρά χειροκροτήματα είπα από μέσα μου «μόλις έχασε τον Φοίνικα ο Λάνθιμος»!

Του κλινικού σεναρίου (γραμμένο από το στενό συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου). Της κλινικής σκηνοθεσίας και του “χειρουργείου” ο Λάνθιμος. Των σκανδάλων, των εντυπώσεων και της αρρώστιας. Βασανιστικό μέχρι το φινάλε. Μαρτύριο σωστό», γράφει ο Δημήτρης Δανίκας.

«Ποια ταινία του Λάνθιμου όμως δεν άφησε αμήχανους τους θεατές της; Και όσο για τις δυσαρέσκειες- αυτές τουλάχιστον που άκουσα εγώ- ήταν εντελώς αστήριχτες. Σαν να τους μπέρδεψε και πάλι αυτός ο δαιμόνιος κινηματογραφιστής που με τη βοήθεια του σεναριογράφου, Ευθύμη Φιλίππου, συνέδεσε με μοναδική ακρίβεια τα καλώδια μιας ωρολογιακής βόμβας χωρίς ωστόσο να προγραμματίσει την ώρα έκρηξής της», γράφει από τη μεριά του ο διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τα διεθνή κινηματογραφικά μέσα κάνουν λόγο για ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα που θα απονέμει η κριτική επιτροπή, προεδρεύοντος του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ την ερχόμενη Κυριακή,

Στη συνέντευξη που ακολούθησε την πρώτη, πρωινή, προβολή της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου ήταν παρούσα και η πρωταγωνίστριά του Νικόλ Κίντμαν.

Γιώργος Λάνθιμος: «Κάποια στιγμή η Νικόλ μου είπε ότι αισθάνεται σα να γυρίζουμε κωμωδία. Γενικά στα γυρίσματα το πήραμε λίγο ελαφρά και κάναμε πολλές πρόβες».

Νικόλ Κίντμαν: «Θέλω να συνεργάζομαι με τολμηρούς σκηνοθέτες. Η ταινία εκπέμπει μια υπνωτική ποιότητα, απορρίπτει την ανάλυση, ο Λάνθιμος φτιάχνει τον δικό του κόσμο. Ζητούσε από τους ηθοποιούς να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο για έναν ηθοποιό. Να μην κάνει απολύτως τίποτα»!

-Εσείς κυρία Κίντμαν θα συνιστούσατε στα παιδιά σας να δουν την ταινία;

«Δεν θα ήθελα να δουν τα παιδιά μου αυτή την ταινία. Αλλωστε έχουν άλλα πράγματα πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν»!

-Το θέμα της θυσίας θυμίζει «Ιφιγένεια»

Λάνθιμος: «Η θυσία είναι μια από τις μεγάλες, βασικές εμπνεύσεις της Ανθρωπότητας από αρχαιοτάτων χρόνων. Φυσικά παραπέμπει στην «Ιφιγένεια» του Ευρυπίδη αλλά δεν είναι προσαρμογή της γνωστής τραγωδίας».

-Διαρκώς αναφέρεστε στην έννοια της αναζήτησης και της εξερεύνησης (explore).

Λάνθιμος: «Από ταινία σε ταινία δημιουργούνται μέσα κι άλλα ερωτήματα. Το ένα φέρνει το άλλο. It’s something to keep me going»!

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις