Εκδήλωση με τίτλο Το Ελληνικό Φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο, επ’ ευκαιρία του έτους Καζαντζάκη, όπως το έχει ορίσει το ΥΠΠΟ για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Το κοινό παρακολούθησε την ομιλία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή καθώς και την προβολή σκηνών από την νέα του ταινία.

Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.

Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του…«Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τ’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε.»

Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία.

Ο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, άνοιξε την βραδιά με ένα χαιρετισμό για τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κύριος Ευριπίδης Ευρυβιάδης χαιρέτισε ο ίδιος την εκδήλωση και ακολούθως εκφώνησε χαιρετισμό του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα και θέματα Αποδήμων Κυπρίων του Υπουργείου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, κυρίου Φώτη Φωτίου.

Στην συνέχεια και πριν πάρουν τον λόγο οι κύριοι ομιλητές, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου, με μικρό χαιρετισμό εξέφρασε την θετική εμπειρία της από την συμμετοχή της στην ταινία και στην συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λυδίας Κονιόρδου για την αφιερωμένη βραδιά στον μεγάλο οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη:

«Η φετινή χρονιά έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, µε αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου συγγραφέα και στοχαστή. Ο Νίκος Καζαντζάκης, πνεύμα ελεύθερο, με ανατρεπτική σκέψη και έργο πολυδιάστατο, συγκρούστηκε με τα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις της εποχής του, και ως ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και μεταφρασμένους συγγραφείς, πλούτισε το παγκόσμιο στερέωμα με το μοναδικό λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο.

Τη φετινή χρονιά, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής υπογράφει την ταινία για τη ζωή του Καζαντζάκη, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικού συγγραφέα, βλέποντας αυτήν του την παραγωγή ως ένα χρέος του απέναντι στον ίδιο τον Καζαντζάκη, με τον οποίον έτυχε να έχουν γεννηθεί και στην ίδια πόλη.

Αγαπητέ Γιάννη καλοτάξιδη η ταινία σου, άλλος ένας φόρος τιμής στον μεγάλο άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη. Κλείνω με τα λόγια του από την Ασκητική: «Συντηρώ την καρδιά μου φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη. Νιώθω στην καρδιά μου όλες τίς ταραχές και τις αντινομίες, τις χαρές και τις πίκρες της ζωής. Μα αγωνίζουμαι να τις υποτάξω σ’ ένα ρυθμό ανώτερο από το νου, σκληρότερο από την καρδιά μου. Στο ρυθμό του Σύμπαντου που ανηφορίζει».

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος και έξαρχος Δυτικής Ευρώπης και Ιρλανδίας, κύριος Γρηγόριος, η κυρία Μέμα Λεβέντη, ο καθηγητής κύριος Ευάγγελος Μαρκόπουλος, η παραγωγός της ταινίας Ελένη Σμαραγδή κ.ά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις