Οκτώ βωβές ταινίες επιστημονικής φαντασίας μεταφέρουν την ιδέα περί φανταστικού των αρχών του 20ου αιώνα, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, από 24/6 έως 1/7, με ελεύθερη είσοδο.

Προβάλλονται ,όπως πάντα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται για όγδοη χρονιά, πιστό στην παράδοση που άνοιξε ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα δύο πρώτα Φεστιβάλ.

Φέτος, η θεματική του έχει να κάνει με την «Φανταστική ιδέα του μέλλοντος» κι όπως σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Silent Film Festival Αλέξανδος Μούζας, «η επιστημονική φαντασία, προσφιλές λογοτεχνικό είδος διαχρονικά, παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του κινηματογράφου. Από τις χιουμοριστικές μικρού μήκους ταινίες του Μελιές, μέχρι τα υψηλού επιπέδου επιτεύγματα του Φριτς Λάγκ, η επιστημονική φαντασία ωθεί την κινηματογραφική τέχνη και τεχνολογία στα όριά της.

Τα ειδικά εφέ, το μοντάζ, η διπλοτυπία, το stop motion, κλπ, είναι τα πρώτα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δώσει στον θεατή, εικόνα του μέλλοντός του μέσα από φανταστικούς τόπους, εξωγήινα ταξίδια, φανταστικές μηχανές, ταξίδια στον χρόνο, ρομπότ και τέρατα[…] Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες να εδραιωθεί η επιστημονική φαντασία σαν “σοβαρό” κινηματογραφικό είδος και να προσεγγίσει το μεγάλο κοινό».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πλέον χαρακτηριστικές και σημαντικές ταινίες, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργούς αυτούς που φαντάστηκαν το μέλλον μας, έναν αιώνα πριν.

Η ταινία Aelita (1924) του Ρώσου σκηνοθέτη Aγιακόφ Προταζάνοφ, συνοδεία πρωτότυπης μουσικής της Γωγώς Καλοδίκη, ανοίγει το Φεστιβάλ στις 24/6.

Η ταινία The End of the World (1916) του Δανού Ωγκύστ Μπλομ προβάλλεται στις 25/6 με πρωτότυπη μουσική των Ν. Παναγιωτάκη, Δ. Καραγιώργου, Φ. Λαμπαδάριου.

Στις 26/6 η ταινία Frau in Mond (1929) του μετρ του γερμανικού εξπρεσιονισμού Φριτς Λανγκ, προβάλλεται με την πρωτότυπη μουσική της.

«Το Ταξίδι στον Άρη» A Trip to Mars (1918) του Δανού Χόλγκερ Μάντσεν, με μουσική Γιάννη Σφυρή, στις 27/6.

Οι 20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα, (20.000 Leagues under the Sea) του 1916, του Aμερικανού Στιούαρτ Πάτον στις 28/6, συνοδεύεται από μουσική της Άννας Μουζάκη.

Αφιέρωμα στον Γάλλο πρωτοπόρο του κινηματογράφου Ζώρζ Μελιές
στις 29/6, με τέσσερις ταινίες: A Trip to the Moon (1902, 16′), L’eclipse du Soleil. (1907, 9′), The impossible Voyage (1904, 20′), The Conquest of the Pole (1912, 30′). Πρωτότυπη μουσική Σπύρου Δεληγιαννόπουλου.

Στις 30/6 η ταινία Δρ. Τζέκυλ και Μίστερ Χάιντ (1931) του Αμερικανού σκηνοθέτη Ρούμπεν Μαμουλιάν, με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας.

Το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογραφου κλείνει την αυλαία του στις 1/7 Σάββατο, 1 Ιουλίου, με την ταινία The Lost World (1925) του Harry Hoyt.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις