H νεανική όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη «Έσσεται ήμαρ» είναι η δεύτερη παραγωγή των Ημερών Μουσικού Θεάτρου 2017 και παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στις 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, με ελεύθερη είσοδο.

Το έργο Έσσεται ήμαρ… του Γιώργου Κουμεντάκη σταχυολογεί το στιχουργικό υλικό του από τα δύο έπη του Ομήρου και ακολουθεί τη δομή της αναγεννησιακής όπερας. Γράφτηκε το 1986, ύστερα από παραγγελία του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης επί Δημαρχίας Μανόλη Καρέλλη, και παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο, το Όσλο και το Βερολίνο.

Στην παρτιτούρα, ως υπότιτλος, σημειώνεται: «μίμησις πράξεως σε επτά επεισόδια». Διαδοχικές εικόνες, μουσικά συνεχόμενες αλλά με χαλαρή δραματουργική σύνδεση, ξετυλίγουν στιγμές από τη ζωή ενός προσώπου. Ο μύθος μάς μεταφέρει στις τελευταίες μέρες της Τροίας αντιπαραθέτοντας την αινιγματική μορφή της Ελένης σε έναν ανδρικό κόσμο πόλεμου, θανάτου κι επικείμενης καταστροφής.

Το κεντρικό επεισόδιο αντλείται από τη Ραψωδία Δ’ της Οδύσσειας• ο Μενέλαος και η Ελένη διηγούνται τη σκηνή στον Τηλέμαχο για να εξάρουν την ευφυΐα του πάτερα του: όταν ο Δούρειος Ίππος μπήκε στην Τροία μόνο η Ελένη αντιλήφθηκε το τέχνασμα των Αχαιών. Οδηγημένη, ίσως, από κάποιο δαίμονα, άρχισε να φέρνει γύρους το ξύλινο άλογο και να καλεί τους κλεισμένους μέσα Αχαιούς μιμούμενη τις φωνές των γυναικών τους. Οι ήρωες ξεγελασμένοι παραλίγο να προδοθούν, τους έσωσε όμως η ψυχραιμία του Οδυσσέα.

Το Ergon ensemble διευθύνει, στο νέο ανέβασμα του έργου, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ζωή Τσόκανου.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο γνωστός για τις ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, Έκτορας Λυγίζος, ο οποίος σημειώνει: “Ένα έργο που στην αρχή σε κάνει να πιστεύεις πως έχεις προσγειωθεί στο σύμπαν του μπαρόκ, αλλά που αφήνει σιγά-σιγά να ακουστούν αντίλαλοι του μέλους και της ψαλμωδίας, και τελικά να ξεπηδήσουν κραυγές από αρχαίες τελετές. Κάπου εκεί ανάμεσα πήρα το θάρρος να αφήσω να ακουστεί γυμνός ο ήχος της ανθρώπινης ομιλίας. Γιατί κάποτε ομιλία και τραγούδι ήταν το ίδιο πράγμα”.

Την εικαστική εγκατάσταση στο χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής θα πραγματοποιήσει ο Πέτρος Τουλούδης. Πρωταγωνιστούν οι διακεκριμένοι μονωδοί Μυρσίνη Μαργαρίτη και Διονύσης Σούρμπης.


Γιώργος Κουμεντάκης
Έσσεται ήμαρ… (1986)

18 Ιουνίου 2017
Ώρες παραστάσεων 19.00 και 23.00

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival

Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου
Σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος
Εικαστική εγκατάσταση – κοστούμια Πέτρος Τουλούδης
Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ
Ερμηνεύουν:
Διονύσης Σούρμπης (Τυφλός αοιδός),
Μυρσίνη Μαργαρίτη (Ωραία Ελένη)
Συμμετέχει το Ergon Εnsemble

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων στο SNFestival Box Office εντός του κτηρίου της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

Αποκλειστική Δωρεά Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις