Για 46η σεζόν και με κεντρική αναφορά φέτος την ανάδειξη ενός αρχαιολογικού πλούτου που αναβλύζει η Πιερική γη, ξεκινάει την 1η Ιουλίου το φημισμένο στην Μακεδονία Φεστιβάλ Ολύμπου, που θεωρείται και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, με την πανελλήνια και διεθνή απήχηση, καταξίωση και αναγνώριση. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο τομέας οργάνωσης και υποδομών ολοκληρώνει τις τελικές λεπτομέρειες στους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

Αρχαίο θέατρο και αρχαιολογικό πάρκο Δίου, Κάστρο του Πλαταμώνα, Λείβηθρα, Πύδνα μαζί με τους ανοικτούς θεατρικούς χώρους του Λιτοχώρου και Κολινδρού, καθώς και τα Κέντρα Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και Πληροφόρησης Ολύμπου, αναμένουν να φιλοξενήσουν το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος τις εκδηλώσεις που σταχυολογούν το πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2017.

Πρόγραμμα διανθισμένο με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών, ομιλίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, φιλολογικούς περιπάτους και αναλόγια, χοροθέατρο.

Οικοδεσπότης σε αυτό το περίλαμπρο ταξίδι, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) που αποτελεί επίσημο μέλος των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους Δήμους Δίου – Ολύμπου και Πύδνας – Κολινδρού, τους χορηγούς και εθελοντές, τον επιστημονικό του συνεργάτη το Α.Τ.Ε.Ι. Κατερίνης και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. αποφάσισε ομόφωνα να αφιερώσει το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017 στον καθηγητή αρχαιολογίας με το διεθνές κύρος, τον Δημήτριο Παντερμαλή, που πάνω από σαράντα χρόνια διεύθυνε το ανασκαφικό έργο στην ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και σημερινό πρόεδρο του μουσείου της Ακρόπολης.

Επίσης, συνεχίζοντας τον καθόλα αξιόλογο θεσμό της τιμώμενης χώρας, μια πρωτοβουλία του Οργανισμού που ανοίγει τους ορίζοντες συνεργασίας και αλληλεγγύης με άλλες χώρες και πολιτισμούς, επέλεξε αυτή τη χρονιά να τιμηθεί η μαρτυρική Κύπρος.

Επίσημη ημέρα έναρξης του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις 7:30 μ.μ., στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου. Η όλη τελετή είναι αφιερωμένη στον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή και περιλαμβάνει εκτός την αναφορά στο πρόσωπο του τιμώμενου επιστήμονα, προβολή ντοκιμαντέρ “Αέναη δημιουργία σε τόπους ιερούς” που σκηνοθέτησε ο κινηματογραφιστής Κώστας Αρβανιτάκης και καταγράφει το πολυσήμαντο ανασκαφικό του έργο, αλλά και εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που επιμελήθηκαν καλλιτέχνες – ζωγράφοι, μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας με θεματολόγιο “Αρχαιότητες και νερό”.

Το δεύτερο σκέλος της τελετής των εγκαινίων αφορά το θεσμό της τιμώμενης χώρας, με την ανάλογη διαδικασία υποδοχής της. Φέτος, η τιμή ανήκει στην Κύπρο, “το νησί της αγάπης και του ονείρου”.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία κλασσικής μουσικής και μουσικών ακουσμάτων από τη Μεγαλόνησο από το φωνητικό σύνολο “de profudis” της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου υπόσχεται αξέχαστες στιγμές σε όσους επισκεφτούν τις δροσερές νύχτες του καλοκαιριού τις εκδηλώσεις του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις