Τρεις γυναίκες-σύμβολα πρωταγωνιστούν στην έκθεση έργων ζωγραφικής της δικηγόρου Κέλλυς Σταμούλη, με τίτλο «I’m not an Artist», η οποία ξεκινάει σήμερα στην Hadjis Arti Gallery (Δημοκρίτου 17 Κολωνάκι): Η Φρίντα, η γυναίκα – σύμβολο των Ολοκαυτωμάτων και οι Καρυάτιδες.

Η ίδια εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το σκεπτικό της πίσω από τη σύνδεση των τριών αυτών συμβόλων.

«Είμαι δικηγόρος και γι’ αυτό στο επίκεντρο των έργων βρίσκονται τρεις γυναικείες φιγούρες. Η Φρίντα Κάλο, που η υστεροφημία της θα διαρκέσει ως το τέλος της ανθρωπότητας.

Οι Καρυάτιδες, σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού, οι οποίες σηματοδοτούν την εν γένει αγωνία των Ελλήνων να επιστραφεί στο “σπίτι” της η Καρυάτιδα που λείπει.

Και η θρυλική φιγούρα, η γυναίκα-σύμβολο των Ολοκαυτωμάτων, γιατί ξέρετε θα είναι πάντα επίκαιρο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που ζητάμε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για ηθικούς λόγους. Τότε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τη θηριωδία στο Δίστομο, ένας φωτογράφος αποθανάτισε τη μαυροφορεμένη γυναίκα κι έγινε σύμβολο του αγώνα. Η φωτογραφία πρωτοπαρουσιάστηκε σε εξώφυλλο του Life», αναφέρει η κ. Σταμούλη, που καθόλου τυχαία δεν ασχολείται με το τελευταίο θέμα.

Η νομικός και καλλιτέχνιδα είναι κόρη του δικηγόρου Γιάννη Σταμούλη, που πρωτοστάτησε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επίκεντρο τη σφαγή του Διστόμου. «Δικαστηριακά η απόφαση έχει τελεσφορήσει επιτυχώς στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Χάγη και αναμένουμε τώρα η κυβέρνηση να δώσει το “πράσινο φως”. Ο πρωθυπουργός πρόσκειται θετικά, το έχει αγκαλιάσει το όλο θέμα και αναμένουμε», σημειώνει η ίδια για το «εθνικό ζήτημα», όπως το χαρακτήρισε.

«Αμιγώς η δικιά μας υπόθεση αφορά στο Δίστομο, αλλά πλέον είναι εθνικό ζήτημα, γιατί δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που στους κόλπους της δεν θα βρεθεί θύμα των SS. Συνεπώς είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει συνολικά να επιλυθεί καταρχήν για ηθικούς λόγους», συμπληρώνει.

Και γιατί επιλέχθηκε ως τίτλος της έκθεσης «I’m not an Artist»; «Στο βάθος μάλλον ξεπροβάλλουν δυο συνισταμένες. Η μία είναι η ανασφάλεια, ώστε να είμαι κατοχυρωμένη ότι δεν παίρνω και τόσο σοβαρά τον ρόλο του καλλιτέχνη και η άλλη για να προκαλέσω το ερώτημα. Δηλαδή, λίγο προκλητικά το λέω, γιατί ο κόσμος έχει τη δύναμη και τον κόσμο πρέπει πάντα να προκαλείς με την καλή έννοια», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σταμούλη.

Όσο για την τεχνική της, χρησιμοποιεί ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα. «Το μόνο ξεχωριστό είναι ότι στα πιο πολλά έργα, ειδικά της Φρίντας, έχω εντάξει ένδυση μέσα στον καμβά. Δηλαδή είναι ένα τζάκετ δερμάτινο ή μια τσάντα δερμάτινη, που αποτελούν μέρος του καμβά και δεν τα ξεχωρίζεις. Μόνο αν πάρεις το τζάκετ από τον καμβά και το φορέσεις θα δεις το περίγραμμά του», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η έκθεση – ύμνο στη Γυναίκα Σύμβολο, που αποτελείται από 25 περίπου έργα, θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουλίου 2017 με το σκεπτικό μετά να… πετάξει για άλλες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις