Στον καθηγητή Αρχαιολογίας και υπεύθυνο για τέσσερις και πλέον δεκαετίες των ανασκαφών στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, σημερινό πρόεδρο του μουσείου της Ακρόπολης Δημήτριο Παντερμαλή, είναι αφιερωμένο το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017.

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο (2 Ιουλίου), στις 7:30 το απόγευμα, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, με μια επίσημη τελετή, που πέρα από τις προσφωνήσεις και αναφορές στο πολυσήμαντο έργο του ανθρώπου που καθόρισε την ανάδειξη και καταξίωση του Δίου, περιλαμβάνει ιστορικό ντοκιμαντέρ για την επιστημονική διαδρομή του Δ. Παντερμαλή, που ετοίμασε ο κινηματογραφιστής Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, καθώς και έκθεση ζωγραφικής, που υλοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο με θεματολόγιο τις αρχαιότητες και το νερό.

“Είναι αξιοθαύμαστο το πείσμα με το οποίο, σχεδόν μισό αιώνα τώρα, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Ολύμπου ξεπερνούν μεγάλες δυσκολίες και κρατούν ζωντανό ένα θεσμό πολιτισμού που τονώνει από πολλές απόψεις την κοινωνία της Πιερίας” επισημαίνει, με αφορμή το 46ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ο τιμώμενος καθηγητής.

“Νομίζω ότι η στενή σχέση του Φεστιβάλ με τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου είναι καταλυτική και ζωογόνος. Αρχαίος σπουδαίος πολιτισμός και σύγχρονη τέχνη θεάματος συχνά δένονται σε ένα γοητευτικό σύνολο. Μερικές γλυκές νύχτες του καλοκαιριού η εμπειρία μιας παράστασης αρχαίου δράματος στο ανάχωμα του κοίλου του θεάτρου με σκηνικό το τοπίο των ιερών του Δίου και τα ψηλά δέντρα του άλσους του αρχαιολογικού χώρου, γίνεται μαγευτική” αναφέρει ο κ. Παντερμαλής.

Ιδιαίτερη, επίσης, αναφορά κάνει στη “μεγάλη προσφορά στις Μούσες του Ολύμπου” από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρη Παπαχρήστο και το επιτελείο του.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως “η επιλογή της Κύπρου, ως τιμώμενης χώρας στην 46η διοργάνωση του Φεστιβάλ, πέραν της πολιτιστικής, έχει και μεγάλη εθνική αξία, καθώς θα προβάλει τις κοινές μας πολιτιστικές παραδόσεις, αξίες και καταβολές, αλλά και τις σύγχρονες πολιτιστικές αναφορές, αναδεικνύοντας τον πλούτο που έχει να προσφέρει και να συνεισφέρει κάθε γωνιά του Ελληνισμού στην έκφραση της κοινής μας πολιτιστικής και εθνικής ταυτότητας”.

Η “αυλαία” της τελετής έναρξης θα πέσει με απόδοση κλασσικών έργων και αντιπροσωπευτικών ακουσμάτων με αναφορά τη Μεγαλόνησο, αποδιδόμενα από το φωνητικό σύνολο “de profudis” της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης σε διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις