«Είκοσι φορές αντιρατσιστικό. Είκοσι φορές μια γιορτή για την ελπίδα που δεν το βάζει κάτω». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του φετινού αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που γιόρτασε τα 20α γενέθλιά του στο Πάρκο Γουδή από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Και πράγματι , το συγκεκριμένο φεστιβάλ, αυτό που κατάφερε να περάσει προς τα έξω, είναι η χαρά και η ελπίδα της συνύπαρξης με άλλους πολιτισμούς. Της μετάδοσης και της γνωριμίας με διαφορετικούς μουσικούς και γευστικούς κόσμους, με διαφορετικές κουλτούρες.

Της ελπίδας και της αισιοδοξίας ότι εκεί έξω υπάρχει ένα έντονο κύμα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που όχι μόνο τους στηρίζει αλλά προσπαθεί να διαδώσει όλο και περισσότερο τι σημαίνει «αντιρατσισμός».

Πρόκειται για μια γιορτή ενάντια όχι μόνο στον ρατσισμό, αλλά και στον φασισμό, στον (-)ισμό, σε κάθε συμπεριφορά και νοοτροπία που χαρακτηρίζεται από διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις. Σε στάσεις που προάγουν και προωθούν τις ανισότητες.

Αφανείς ήρωες και «σιωπηροί» πρωταγωνιστές στο περασμένο τριήμερο, όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Άλλοι για πρώτη φορά κι άλλοι για 14 και 20 χρόνια όπως η Όλγα και ο Νίκος.

«Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στοχεύει να φέρει κοντά διαφορετικά κινήματα, συλλογικότητες, αντιλήψεις, να αναδείξει το θέμα του ρατσισμού στην κοινωνία, και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε ευρύτερα κομμάτια της. Το Φεστιβάλ θέλει να βγάλει κάτι θετικό, ότι είναι και ζωή είναι και συμβίωση, είναι μια άλλη συνθήκη, έρχονται άλλοι πολιτισμοί σε επαφή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Όλγα, που βρισκόταν στο Πάρκο Γουδή για το στήσιμό του μια εβδομάδα πριν την έναρξή του.

Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου συνομιλώντας με τον Νίκο που συμμετέχει στη διοργάνωση από τον πρώτο χρόνο έναρξής του, λέει στο Πρακτορείο ότι «περίπου 15.000 άνθρωποι πέρασαν από το φεστιβάλ αυτό το τριήμερο, αριθμός που καταδεικνύει την επιτυχία του φετινού αντιρατσιστικού».

Επιπλέον, «πρόκειται για το πιο μαζικό φεστιβάλ ως προς τη συμμετοχή των οργανώσεων στη διοργάνωση. Είχε ξεκινήσει με 40 οργανώσεις και πλέον συμμετέχουν 200» υπογραμμίζει ο Νίκος και συνεχίζοντας προσθέτει ότι αποτελεί «ετήσια κορυφαία στιγμή του αντιρατσιστικού κινήματος, καθώς δεν είναι μόνο μία πολυεθνική γιορτή, αλλά μια γιορτή συνύπαρξης και αλληλεγγύης , όπως επίσης και μια άλλη πρότασης ζωής παράλληλα και μία διεκδίκηση».

Αντιρατσιστικές συλλογικότητες, έντυπα, εκδόσεις, κινήματα πόλεων, στέκια αλληλεγγύης, δίνουν το παρών σε αυτή την μεγάλη γιορτή προσπαθώντας να διασπείρουν «μια ευρύτερη ιδέα για το τι είναι ρατσισμός πέρα από το ξένος και το ντόπιος».

Ξεχωριστή νότα σε όλο το φεστιβάλ αποτέλεσαν για ακόμα μία φορά οι μεταναστευτικές κουζίνες. Άνθρωποι από διαφορετικές μεταναστευτικές κοινότητες μαζεύονταν από νωρίς στο πάρκο Γουδή, αψηφώντας τον καύσωνα και μαγειρεύοντας για τους επισκέπτες.

«Νιώθουμε απίστευτη ελευθερία εδώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 16χρονος Μοχάμεντ από το Σουδάν, που βοηθάει τη μητέρα του να μαγειρέψουν παραδοσιακά γλυκά και σιροπιαστά της περιοχής του. Συμμετέχουν περίπου 12 χρόνια στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ και προετοιμάζονται δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει.

Λίγο πιο κάτω η Λούσυ και η Ντέπυ από τις Φιλιππίνες, χαμογελαστές, προσφέρουν στον κόσμο σπρινγκ ρόλς και νουντλς. «Είναι μία από τις κουζίνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση» μάς λένε οι υπεύθυνοι.

Παίρνοντας ακόμη μία γεύση από την Αφρική, συναντάμε την Ζίζα από τη Μοζαμβίκη και την Κλικ από την Ζιμπάμπουε. Με περισσότερα από 15 χρόνια στην Ελλάδα και μετρώντας πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ ετοιμάζουν στους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα και χαίρονται όταν τους προτιμούν και δοκιμάζουν τα φαγητά τους.

Από αυτή τη μεγάλη γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι συναυλίες και οι νησιώτικες και ρεμπέτικες βραδιές. Την πρώτη μέρα χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκε το φεστιβάλ και διασκέδασε στη μία σκηνή υπό τους ήχους της hip-hop μουσικής και αργότερα στην άλλη σκηνή χορεύοντας έως το πρωί στο ρεμπέτικο γλέντι που είχε στηθεί.

Τη δεύτερη μέρα σειρά είχε η εναλλακτική ροκ σκηνή, ενώ η τρίτη μέρα ολοκληρώθηκε με ικαριώτικο γλέντι και συναυλίες από εναλλακτικά ροκ και ποπ συγκροτήματα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιούνταν μουσικές βραδιές από τις μεταναστευτικές κοινότητες, παρουσιάζοντας διαφορετικούς ήχους και μουσικές από όλο τον κόσμο.

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ καθώς μέλη συλλογικοτήτων του αντιρατσιστικού κινήματος, της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου παραβρέθηκαν ώστε να απαντήσουν σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής.

Οι διοργανωτές τονίζοντας ότι το φεστιβάλ είναι αυτοοργανωμένο και αυτοχρηματοδοτούμενο έδωσαν ραντεβού για του χρόνου στο 21ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ βροντοφωνάζοντας πως «πατρίδα μας όλη η Γη».

Ιωάννα Καρδάρα (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις