Είναι η ανθρώπινη αγριότητα “αποκλειστικά ανδρική υπόθεση”; Είναι ο “Κύκλωπας” (το ομώνυμο σατυρικό δράμα του Ευριπίδη) ένα δύσμορφο τέρας ή ένας άνθρωπος έξω από την κανονικότητα (αυτό που η κοινωνία ορίζει ως φυσιολογικό), που αισθάνεται πιο ασφαλής ζώντας με ζώα και σάτυρους παρά με τους ανθρώπους;

Εκφράζεται η ανθρώπινη αγριότητα και από τις γυναίκες;

Στην Ευριπίδεια θεατροποιημένη συνομιλία ανάμεσα στην αρχαία κωμωδία και τραγωδία (σατιρικό δράμα) που επιχειρεί με τον “Κύκλωπα” το Εθνικό Θέατρο και ο Παντελής Δεντάκης, ο “Κύκλωπας” είναι … γυναικεία υπόθεση.

Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Στη χώρα των Κυκλώπων, ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός ούτε κακός. Εκεί μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος. Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται.

Με τη Στεφανία Γουλιώτη στον ρόλο του “Κύκλωπα” και ακόμη οκτώ γυναίκες σε …αποκλειστικά ανδρικούς ρόλους
(Άννα Καλαϊτζίδου στον ρόλο του Οδυσσέα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη στον ρόλο του Σιληνού, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου και Ελένη Τσιμπρικίδου ως Σάτυρους και την Έφη Ρευματά ως κομπάρσο), η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσά τους.

Η παράσταση ανεβαίνει με την εξαιρετική μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα (στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου και από το Ειδύλλιο ΙΑ’ -Κύκλωψ- του Θεόκριτου, σε μετάφραση επίσης του Παντελή Μπουκάλα), σκηνικά και κοστούμια Γεωργίας Μπούρδα, μουσική Λευτέρη Βενιάδη και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη.

Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 21 και 22 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου
(η παράσταση είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), μια πρώτη παρουσίαση όμως της παράστασης γίνεται αύριο (Πέμπτη 13 Ιουλίου) στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Δάσους.

Η παράσταση θα δοθεί με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις