Ολοκληρώθηκε χθες η documenta 14 στην Αθήνα, «μάλλον αθόρυβα, χωρίς κάποια μεγάλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση» σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η κορυφαία διεθνής εικαστική διοργάνωση σύγχρονης τέχνης διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταξύ Αθήνας και Κάσελ– την έδρα της-, προκαλώντας αρχικά αντιδράσεις και επικριτικά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που έκαναν λόγο για «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο απολογιστικό του άρθρο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

Η documenta 14 «φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη από πολλούς Αθηναίους, μ
άλλον τους περισσότερους και κάποιες φορές όταν γινόταν αντιληπτή προξενούσε έκπληξη. Όπως όταν για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος καλύφθηκε από τσουβάλια. Στην Αθήνα κάτι τέτοιο φαντάζει περίεργο, στο Κάσελ αντίθετα ο κόσμος είναι εξοικειωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες με τη σύγχρονη τέχνη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι εάν θέλει κάποιος να ψέξει σε κάτι την documenta14 στην Αθήνα αυτή είναι ίσως κυρίως η επικοινωνιακή της πολιτική: « Οι διοργανωτές πίστεψαν πιθανότατα ότι ήταν περισσότερο γνωστή στο κοινό από όσο πραγματικά ήταν. Οι ωραίες και λιτές αφίσες με μόνο τον αριθμό 14 που παρέπεμπε στην 14η έκδοση της έκθεσης έδιναν ελάχιστες πληροφορίες στο κοινό. Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τον όρο documenta».

Πάντως, οι διοργανωτές «δηλώνουν ικανοποιημένοι», σχολιάζει το δημοσίευμα, αφού τα στοιχεία αναφέρονται σε τουλάχιστον 320.000 επισκέπτες στους σχεδόν πενήντα χώρους στους οποίους εκτεινόταν η έκθεση στην Αθήνα και οι μισοί από αυτούς ήταν Έλληνες.

«Στο Κάσελ η documenta 14 έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών. Εκτιμάται πάντως πως θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, το οποίο θα κινηθεί στους 30 χώρους στους οποίους εκτείνεται η έκθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο όταν κατέφθασαν τα άλογα με τους καβαλάρηδες από την Αθήνα.

Οι διοργανωτές μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει και το ρεκόρ πώλησης των καρτών διαρκείας φθάνοντας τις 12.000 ενώ στην προηγούμενη έκθεση ήταν 11.574. Ανεξάρτητα πάντως από τις αμφιβολίες που μπορεί να εκφράζονται σχετικά με τους αριθμούς των επισκεπτών στην Αθήνα, συνολικά φαίνεται ήδη ότι η documenta 14 από πλευράς εισιτηρίων θα είναι μια επιτυχία» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις