Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της μουσικής βιογραφίας «Κώστας Νούρος: Ξένος δυο φορές», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μας ξανασυστήνει αυτόν τον ιδιαίτερο τραγουδιστή και άνθρωπο από 10 Σεπτεμβρίου και για οκτώ μόνο παραστάσεις, στις ταβέρνες Ρεβαϊζι (10,11/9 και 22,23,24/9) και Ρούκουνας (16,17,18/9), στον Πειραιά.
 
Ο Κώστας Μασσέλος, γνωστός ως Κώστας Νούρος, υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδιστή, του οποίου το ταλέντο άνθησε τόσο στη Σμύρνη όσο και στον Πειραιά. Η φωνή, αλλά και η ζωή του σφράγισαν μοναδικά και ανατρεπτικά την πρώτη περίοδο του σμυρναίικου/ρεμπέτικου τραγουδιού. Δύο φορές πρόσφυγας, μπόλιασε με τη φινέτσα του το μπρούτο πειραιώτικο ρεμπέτικο, μένοντας συγχρόνως αόρατος, μια ντελικάτη φιγούρα που δεν χωρούσε στα στερεότυπα μιας συντηρητικής κοινωνίας.
Εμπνευσμένη από τη βιογραφία του σπουδαίου τραγουδιστή σμυρναίικων τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Κώστα Νούρου, η παράσταση παρουσιάζεται σε κείμενα και μουσική δραματουργία των Ανθή Γουρουντή, Χρύσας Καψούλη και Τσιμάρα Τζανάτου, σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη και μουσική- ενορχήστρωση των Χάρη Βλαστάκη και Ανθής Γουρουντή.
 
«Ο Κώστας Νούρος, είναι ένα από τα πρόσωπα, που, έχοντας ζήσει φωτισμένος και με μια σπουδαία καριέρα στη Σμύρνη και στον Πειραιά, πετάχτηκε εν τούτοις στο στενό εκείνο μισόφωτο που ονομάζουμε λήθη. Η μουσική βιογραφία «Κώστας Νούρος: Ξένος, δύο φορές» έρχεται να αφηγηθεί με ποιητικό τρόπο την ιστορία ενός ανθρώπου, που υπήρξε αποδιωγμένος από παντού, ως ο πιο ξένος, από όλους. 
Ο – με πλήρη στοιχείων ταυτότητας – Κώστας Νούρος, παρέμεινε στην ουσία, άνευ ταυτότητας. Εθνική, πολιτική, κοινωνική, ερωτική, και εν τέλει βαθιά υπαρξιακή. Με μια ζωή σημαδεμένη από θανάτους, απώλειες και ματαιώσεις, κατάφερε μέσω της φωνής του και των τραγουδιών του, να φωτίσει το βαθύ σκότος ενός πολιτισμού που χτίστηκε από ανθρώπους, αλλά αγνόησε τον άνθρωπο», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στο πλαίσιο της ενότητας του Φεστιβάλ Αθηνών «Ανοιγμα στην πόλη».
 
Τον Τσιμάρα Τζανάτο, ο οποίος ερμηνεύει το ρόλο του Κώστα Νούρου, πλαισιώνουν οι ερμηνευτές Μικαέλα Δανά και Νικόλαος Χαλδαιάκης και το 40μελές πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις