Πρώτη παγκόσμια προβολή κάνει στο Κάσελ της Γερμανίας η νέα αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Κοινωνική σαπίλα» (1932) του Στέλιου Τατασόπουλου. Οι προβολές θα γίνουν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Documenta 14: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».
Είναι η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας που ασχολήθηκε με τη δεινή κατάσταση των άνεργων και φτωχών εργατικών πληθυσμών των αστικών κέντρων, και ταυτόχρονα απεικόνισε τους αγώνες για την οργάνωση της βιομηχανικής εργασίας σε συνδικάτα.
H ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου θεωρείτο χαμένη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν η Αγλαΐα Μητροπούλου και ο σκηνοθέτης εντόπισαν υλικό της ταινίας και τα εργαστήρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ανέλαβαν την αποκατάστασή της. Η πρώτη αυτή αποκατεστημένη βερσιόν του ιστορικού φιλμ κυκλοφόρησε το 1989.
Εάν η ταινία επωφελήθηκε από τη συμμετοχή του σκηνοθέτη για τη διάσωση και μερική αποκατάστασή της τη δεκαετία του ’80, δυστυχώς οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τους τεχνικούς περιορισμούς των μέσων της εποχής.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Documenta 14: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Documenta 14 και την Ταινιοθήκη του Βελγίου (Cinematek) προχώρησαν σε μια βελτιωμένη επανέκδοση της ταινίας, η οποία ψηφιοποιήθηκε για πρώτη φορά σε DCP σε ανάλυση 2Κ στη Cinematek στις Βρυξέλλες.
Οι σημερινές ψηφιακές δυνατότητες βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα της εικόνας επιτρέποντας ένα πιο κοντινό στην αρχική εκδοχή της ταινίας αποτέλεσμα.

Συμπαραγωγός στην αποκατάσταση ήταν η COSMOTE TV και υποστηρικτής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).
Ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο οποίος το 2015 συνέθεσε τη μουσική που συνοδεύει την ταινία, δούλεψε εκ νέου το σάουντρακ για τις ανάγκες της νέας, μεγαλύτερης διάρκειας.
Τις προβολές στο Κάσελ θα προλογίσει η Μαρία Κομνηνού, γενική γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις