Ο Άι Γουέι Γουέι εγκαινίασε, στη Λοζάνη, την έκθεση «Πάντα, Είναι οι Άλλοι», στην οποία περιλαμβάνονται κάποια πολιτικά έργα του, τα οποία συμβολίζουν την καταπίεση. Και, στη συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλε τη λήψη, στην Κίνα, δραστικότερων μέτρων κατά των δικηγόρων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της ελευθερίας του λόγου.
«Δεν αποδέχονται αυτό που αποκαλούμε κοινές αξίες, όπως τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της έκφρασης των θρησκευτικών πιστεύω και την ανεξαρτησία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το δικαίωμα ψήφου» είπε.
Ρωτήθηκε αν αναμένεται κάποια αλλαγή κατά την τακτική, ανά πενταετία, αναδιάταξη της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου: «Έχεις ένα κόμμα που λειτουργεί περισσότερο σαν οικογένεια. Δεν έχει σημασία πόσες συνεδριάσεις θα γίνουν, πάντα γίνονται με τις πόρτες κλειστές. Άρα, στην κοινωνία, δεν έχει απομείνει εμπιστοσύνη» ήταν η απάντησή του.
Ο καλλιτέχνης- ακτιβιστής, που μένει στο Βερολίνο αλλά τακτικά επιστρέφει στην Κίνα, εξέφρασε ανησυχία για δύο φίλους του δικηγόρους-υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους οποίους «αδίστακτα, έβαλαν φυλακή», τον έναν για πέντε χρόνια και τον άλλον για δέκα.
Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Cantonal Fine Arts Museum και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου του 2018, εκτίθενται 46 έργα του Κινέζου καλλιτέχνη και πολιτικού ακτιβιστή, από ξύλο, αχάτη, πορσελάνη, μπαμπού και μετάξι, μαζί με φωτογραφίες και βίντεο.
«Ο Δράκος σε Εξέλιξη», ένας μήκους 50 μέτρων χαρταετός από μπαμπού και μετάξι, μεταλλάσσει ένα παραδοσιακό σύμβολο κινεζικής ισχύος χάρη σε παραθέματα φυλακισμένων ή εξόριστων ακτιβιστών, όπως, μεταξύ πολλών, του Νέλσον Μαντέλα, του Έντουαρντ Σνόουντεν και του ίδιου του Άι. Ένα μαρμάρινο γλυπτό, με τίτλο «Κάμερα Παρακολούθησης με Πλίνθο», απεικονίζει μια κάμερα έξω από το στούντιο του Άι Γουέι Γουέι στο Πεκίνο.
Για τις δικές του προοπτικές αν γυρίσει στην Κίνα είπε ότι «είμαι ελεύθερος άνθρωπος, αυτό σημαίνει ότι μπορώ να πάω και να φύγω. Το οποίο είναι μια χαρά. Κράτησαν την υπόσχεσή τους, δεν με πείραξαν. Αλλά, βεβαίως, όταν ένα κράτος δεν διέπεται στην πραγματικότητα από τον νόμο, μπορείς να δεις να συμβεί το οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, γιατί είναι απρόβλεπτο, δεν προστατεύεσαι απ' τον νόμο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ