Ο Πάμπλο Πικάσο είναι, αναντίρρητα, ένας από τους τιτάνες της τέχνης του 20ου αιώνα. Το 1932 είναι η χρονιά στην οποία εδραιώθηκε η φήμη του. Σε αυτούς του 12 μήνες δημιούργησε περισσότερα από 300 έργα, και 100 από αυτά εκτίθενται από σήμερα στο Μουσείο Πικάσο, στο Παρίσι.
 
«Αποκαλέσαμε το 1932 “ερωτική χρονιά” γιατί ο Πικάσο χρησιμοποίησε τον ερωτισμό ως κινητήρια δύναμη στα έργα ζωγραφικής του» εξήγησε, στο Reuters, η επιμελήτρια της έκθεσης Βιρζινί Πεντρισό.
 
Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται είναι το αριστουργηματικό «Το Όνειρο», ένα ιδιαίτερα ερωτικό πορτραίτο της κοιμώμενης Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, της μαιτρέσσας του εκείνη την περίοδο. Ένα άλλο είναι το «Κορίτσι μπροστά σ’ έναν καθρέφτη» – δάνειο από το MoMA της Νέας Υόρκης, το οποίο σπάνια «εγκαταλείπει» – και στο οποίο επίσης απεικονίζεται η Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ.
 
«Αυτά τα έργα, κυρίως τα έργα ζωγραφικής, είναι φορτισμένα με μια έντονη ερωτική και (-)ουαλική δύναμη. Είναι μέσω αυτής της ερωτικής δύναμης που ο Πικάσο δημιούργησε ακόμη πιο δυνατά και εκφραστικά έργα τέχνης» τόνισε η Πεντρισό.
 
Το Σαββατοκύριακο, η Μάγια Πικάσο, η κόρη του ζωγράφου, συνόδευσε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην έκθεση, πριν ανοίξει για το κοινό. Εμείς, έχουμε την ευκαιρία να περιοδεύσουμε σε αυτήν τη χρονιά καλλιτεχνικής δημιουργίας του Πικάσο που είναι γνωστή ως «χρονιά των θαυμάτων» έως τις 11 Φεβρουαρίου του 2018.
 
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις